Loading...
Vijesti

Vlada dala jamstva „3. maju“, prosvjed odgođen

Zagreb, 29. listopada 2010. – Na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Odluku o davanju državnog jamstva Zagrebačkoj banci d.d., Zagreb, Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i/ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnji u BI „3. maj“. Nakon takve Vladine odluke, SMH-IS otkazao je za danas najavljeni prosvjed.
Naime, imajući u vidu da su pregovori o gradnji četiri broda za prijevoz nafte, bitumena i naftnih prerađevina okončani krajem lipnja ove godine, tj. prije otvaranja Poglavlja 8: Tržišno natjecanje, a samim time i dobivanja mjerila za zatvaranje navedenog Poglavlja, te imajući u vidu da je to avansno, a ne financijsko jamstvo, kojim se omogućava realizacija ranije započetog posla i time je važno za kredibilitet brodogradilišta naspram poslovnih partnera, Vlada je odlučila dati državno jamstvo. Važno je napomenuti kako je ovo iznimka te da Vlada Republike Hrvatske ostaje odlučna ispuniti sva mjerila za zatvaranje Poglavlja 8: Tržišno natjecanje i uspješno provesti privatizaciju, tj. restrukturiranje brodogradilišta, ističe se, među ostalim u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.
Prije Vlade reagirao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je predložio Gradskom vijeću odobravanje jamstva „3. maju“.

Sa 24 glasa „za“ i 7 suzdržanih na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke prihvaćen je prijedlog riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da grad brodogradilištu “3. maj” izda jamstava u iznosu od 24 milijuna i 500 tisuća dolara za izgradnju dvaju tankera za švedskog naručitelja “Wisby Tankers AB”, ukoliko to po hitnom postupku ne učini većinski vlasnik Vlada RH.

OSTALE NOVOSTI