Loading...
Rotirajući postoviVijesti

U Zreču/Slovenija održana treća konferencija Sindikata metalaca SKEI i SMH-IS

U Zreču/Slovenija je 31.05. i 01.06.2012. godine održana treća po redu konferencija Sindikata metalaca SKEI i SMH-IS. Teme konferencije dvodnevnog rada su bile:

1. „Ekonomsko-socijalno-politička situacija s obzirom na mjere štednje“ o kojoj je vrlo plastično govorio profesor Jožef Mencinger, sa ekonomsko-pravnog fakulteta, Uni Ljubljana, temeljem podataka, osobnih analiza i ocjena sadašnje gospodarske situacije i o mogućim posljedicama za budući društveno-ekonomski položaj Slovenije i Hrvatske.

2. „Procesi ujedinjavanja sindikata“ o kojoj su uvodno govorili Lidija Jerkič, predsjednica SKEI i Davot Šmuljić, pomoćnik predsjednika SMH-IS a koji su na praktičnim primjerima prezentirali početak i tijek ovih procesa u svakom od sindikata;

3. „Agencijski rad – procjena i strategije za postupanje: Iskustva iz Njemačke“ Jörg Weigand, IG Metall, voditelj resora „kampanje i projekti sa članovima“ u IG Metalu koji je agencijsko zapošljavanje oslikao sa svim posljedicama po radnike u smislu umanjenja radničkih prava, ali je obrazložio i uspjehe koje je IG Metal imao u ograničavanju zapošljavanja radnika preko agencija. Sa 4. Temom ovog dvodnevnog skupa  „Reforme tržišta rada“ o kojoj su govorili Bogdan Ivanovič, sekretar ta kolektivno pregovaranje i sustav plaća SKEI i Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika SMH-IS.

Održavanje ove kao i prethodnih konferencija omogućila je Zaklada „Friedrich Ebert“ te je direktor Zaklade Dietmar Dirmoser u završnoj riječi naglasio da će Zaklada pomoći u ostvarivanju suradnje među ova dva sindikata dok će oni željeti surađivati na tako dobrim i korisnim projektima. Slijedeća se konferencija planira održati u Hrvatskoj krajem rujna ili početkom listopada ove 2012. godine. Sudionici konferencije, njih 50-tak (po 25 od svakog sindikata) pozdravili su se sa „Do skorog viđenja“ jer  ovaj puta do idućeg susreta neće proći godina dana već samo nekoliko mjeseci.

 

OSTALE NOVOSTI