- SINDIKAT METALACA HRVATSKE – INDUSTRIJSKI SINDIKAT - https://www.smh.hr -

Radničko vijeće ALSTOM HRVATSKA doo Karlovac posjetio je 27.08.2012. godine predsjednik Europskog radničkog vijeća (EWC) za grupaciju ALSTOM Udo Belz

[1]Ovaj je posjet predsjednika Europskog radničkog vijeća duže vrijeme pripreman i sada se ostvario. Temeljni razlog bio je uspostavljanje daljnje suradnje radničkog vijeća ALSTOM HRVATSKA i predstavnika Europskog radničkog vijeća, a pred ulazak Hrvatske u EU. Naime, tada će i predstavnici radničkih vijeća  iz Hrvatske biti punopravni njihovi članovi iako je već u okviru izrade na međunarodnim standardima rada, još tada u organizaciji EMF-a, za ALSTOM grupu sudjelovao predstavnik iz Hrvatske.

Kolega Belz na odvojenim sastancima je razgovarao sa direktorom Damirom Vranićem i suradnicima, a odvojeno sa radničkim predstavnicima.

Na sastanku sa radničkim predstavnicima su bili ispred radničkog vijeća: Željko Banjavčić predsjednik radničkog vijeća, [2]Tomislav Car član, te Mario Tuškan, predstavnik radnika u Nadzornom odboru. Sastanku su bili prisutni predstavnici SMH-IS i  to glavni sindikalni povjerenik Stjepan Čurilović,  Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik, predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević, te Nikola Badovinac, teritorijalni povjerenik SSSH i za Karlovačku županiju.

Kolega Belz je izvijestio radničke predstavnike da ALSTOM korporacija zapošljava 95 tisuća radnika u 25 zemalja širom Svijeta, od čega je 55 tisuća zaposleno u Europi, a 800 radnika u ALSTOMU HRVATSKA d.o.o. Kolega Udo Belz ugodno je bio iznenađen odličnom organizacijom kao i stručnošću, te iskustvom zaposlenih u ALSTOMU HRVATSKA d.o.o. U razgovoru sa kolegama iz radničkog vijeća informirao je sudionike sastanka o izuzetno teškoj situaciji vezano uz zaposlenost grupacije te naglasio nužnost okretanja ALSTOMA grupacije novim proizvodima kako bi se započelo osvajanje novih tržišta.

[3]Predsjednik SMH-IS obećao je uspostaviti kontakte sa ALSTOM-ovim pogonima u Poljskoj i Rumunjskoj kako bi dogovorili daljnje zajedničke aktivnosti, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta radnika ALSTOM HRVATSKA d.o.o.