Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRotirajući postoviVijesti

Održana sjednica Regionalnog povjereništva SMH-IS za Dalmaciju

U Splitu je u petak 31.08.2012 g. održana sjednica Regionalnog povjereništva za Dalmaciju, na kojoj su bili prisutni Glavni povjerenici firmi iz Dalmatinskih županija u sklopu koje je održana konferencija za novinare. Istaknuto je da u firmama koje se bave metalnom djelatnošću ima i previše problema, tako da je donesen zaključak da bi Vlada RH trebala što žurnije stimulirati proizvodnju, a osobito u firmama koje su izvoznici kako bi se država počela oporavljati.

Vedran Dragičević predsjednik SMH-IS je naglasio da se u hrvatskim brodogradilištima ugovorilo barem dva broda, da bi se BDP povećao 2%. Uz to barem 250 firmi je direktno vezano za brodogradnju, pa je evidentno da je brodogradnja industrija koja bi mogla pravim pristupom pokrenuti ovu zemlju iz mrtvila u koje je upala, međutim se zbog spore privatizacije brodogradilišta dolazi u poziciju da će ih biti jako teško pokrenuti i vratiti na grane na kojim su nekada bili.

Glavni povjerenici su iznijeli probleme u svojim firmama, a najveći su u velikim brodogradilištima zbog nedostatka posla za koji krivnju snose uprave, tako da je veliki broj radnika na čekanju. Specifičan problem je u brodogradilištu «Nauta Lamjana» iz Preka na otoku Ugljanu koje je u stečaju i gdje se radnici bore svim pravno raspoloživim sredstvima da se ne izgubi koncesija na pomorskom dobru u korist firme koja je to brodogradilište odvela u stečaj kako bi na istom prostoru gradila apartmanska naselja. Sličan problem je i u brodogradilištu «Solin brodogradnja» gdje je vlasnik prozvan kao najveći porezni dužnik. Taj slučaj je u rukama državnog odvjetništva, pa se očekuje da bi se i on mogao u skoro vrijeme rješiti kako bi se sačuvalo 200 radnih mjesta.

Bilo je i riječi o privatizaciji TLM-TVP, kao i o «Remont»-K.Sućurac koji je vezan za Konstruktor-inženjering i koji su dobili tek jedan dio plaće za travanj, tako da će se već u ponedjeljak održati sastanak Uprave i sindikata kako bi se dogovorili daljnji koraci, a sve u cilju da se firma spasi i nastavi sa radom.

OSTALE NOVOSTI