Loading...
Vijesti

Od 11. do 12.11.2010 u Kranjskoj Gori/Slovenija održan je zajednički seminar za članove izvršnih odbora i regionalne poverjenike, te dio glavnih sindikalnih povjerenika SMH-IS i SKEI, SMH-IS

Seminar se održao uz potporu Zaklade »Friedrich Ebert«.
Na seminaru je sudjelovalo ukupno više od 50 sudionika.
Program rada odvijao se prema slijedećim prethodno dogovorenim temama:
Nakon predstavljanja svih sudionika sminara sindikate i njihovu aktivnost predstavili su predsjednici oba sindikata i to SKEI-a Lidija Jerkič, predsjednica i Vedran Dragičević predsjednik SMH-IS.Ispred zaklade »Friedrich Ebert« skup je pozdravio direktor Zaklade »Friedrich Ebert« u Zagrebu Dietmar Dirmoster koji je dao podršku ovakvim načinima rada i aktivnostima. Na seminaru je sudjelovala i Ivana Jonjić Paučinac-voditeljica projekata sa sindikatima.

Prva tema bila je Socialni dialog, kolektivni ugovori na svim razinama o čemu su uvodno govorili Vedran Dragičevič i Vesna Mlinarić iz SMH-IS i Bogdan Ivanovič SKEI.
Nakon uvoda provedena je posebna rasprava o visini plaća i prava za aktivnosti sindikalnih povjerenika.
O novoj mirovinskoj reformi koja bi se mogla usvojiti u slovenskom Parlamentu, zakonu o malom radu i paketu zakonodavstva, koji ako se usvoje imati će odraza na socijalni položaj radnika informirala je predsjednica SKEI Lidija Jerkič.
O radu s mladima uvodno je govorio Leonid Čimbur iz SMH-IS iAleš Vodovnik iz SKEI-a.
Nakon kratkog uvoda razvila se rasprava u svezi učlanjivanja mladih, aktivnostima mladih na sindikalnom području rada, orijentacija mladih prema sindikalnom radu, i drugo. Drugog dana nastavljena je rasprava o radu s mladima.
Posebna značajna tema je bila »Rad sindikata na pridobivanju novih članova.«
O temi su uvodno govorili Branko Amon SKEI i Vedran Dragičević-predsjednik SMH-IS.
Radi stabilnost sindikata, zainteresiranosti za novo učlanjivanje i pridobivanje članova razvila se obimna i konsruktivna rasprava o toj temi. Posebno se naglsila potreba uvjetno rečeno tajnog člansva, učlanjivanja radnika koji se zapošljavaju preko agencija za povremeno zapošljavanje, zapošljavanje na određeno vrijeme i dr.
Kolege iz SKEI-a prikazali su film povodom 20 godina postojanja SKEI-a.
Na kraju seminara dogovoreno je da će se idući seminar održati u svibnju 2011. godine u Hrvatskoj. Tada će se održati radionice obiju Sekcija mladih i Sekcija žena i raspraviti iskustva u radu i djelovanju radničkih vijeća.

 

 
 
 
 
 
 
 

OSTALE NOVOSTI