Loading...
Rotirajući postoviVijesti

S.O.S. za socijalni dijalog u metalskoj industriji Jugoistočne Europe

U Sofiji  je  od 17.- 19. listopada 2012. godine održana završna  konferencija pod nazivom S.O.S. – Potpora i mogućnosti socijalnom dijalogu u metalskoj industriji. Nositelj projekta je bio sindikat metalaca bugarske “Metalicy”.Na Konferenciji su bili prisutni predstavnici dviju zemalja EU ( Rumunjska i Bugarska ), te predstavnici  zemalja kandidatkinja za Europsku uniju ( Makedonija i Hrvatska ). Konferenciji je prisustvovalo tridesetak sudionika, od kojih su većina bili domaćini,  a SMH-IS predstavljala je Ljubica Horvat, glavna povjerenica u Elka kabeli doo Zagreb. Konferencijom su predsjedali i vodili kolege iz Bugarske i to: Vasil  Yanachkov – predsjednik bugarskog sindikata Metalicy, te Reneta Petrova – dopredsjednica.

Svaka od zemalja učesnica je imala  prezentaciju o temi: “Socijalni dijalog – zakonodavni okviri i iskustva iz prakse”.Iz presjeka gospodarskog stanja po zemljama može se zaključiti da je gospodarsko stanje u svim zemljama loše, međutim sindikati ipak i u takvim uvjetima uspijevaju ostvariti svoju društvenu funkciju,

Zaključak ove Konferencije je da su ovakvi susreti i razmjena iskustava jako važni kako bi pozitivna iskustva mogli prenijeti u praksu u svojim zemljama.

 

 

OSTALE NOVOSTI