Loading...
Vijesti

Uskoro potpisivanje Kolektivnog ugovora za obrtništvo?

Na traženje, Sindikata metalaca Hrvatske Industrijski sindikat (SMH IS) i Hrvatskog sinidikata male privrede, obrtništva, uslužnih djelatnosti i stranih predstavništava,(HSMP) danas, 13.12.2012. godine sa početkom u 9:00 sati, u resornom Ministarstvu, rada i mirovinskog sustava u Ulici grada Vukovara 78, održan je tripartitni sastanak. Sastanku su u ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava nazočili: ministar Mirando Mrsić, pomoćnik minstra, Marko Krištof,savjetnica ministra, Marina Kasunić Peris, u ime Sindikata metalaca Hrvatske: predsjednik SMH IS Vedran Dragičević, predsjednica HSMP Blagica Kramar, u ime Hrvatske udruge poslodavaca obrtnika (UMPH) predsjednik UMPH Ivan Obad, tajnik UMPH Goran Čanković.

Cilj održavanja sastanka je iznalaženje rješenja za poticanje socijalnog dijaloga i uklanjanje prepreka koji su doveli do zastoja u otvorenom postupku kolektivnog pregovaranja za područje obrtništva, a koji je nastupio potkraj veljače 2012. godine.

Sudionici sastanka su zaključili da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se uklonile prepreke koje su dovele do zastoja, kako bi se pristupilo sklapanju Kolektivnog ugovora za obrtništvo koji bi uspostavio standard ponašanja u području radnopravnih odnosa u obrtništvu, i kao takav predstavljao snažan instrument u suzbijanju sive ekonomije, s obzirom na usuglašenost, svih sudionika na sastanku, kako Zakon o suzbijanju neregistrirane djelatnosti nije dao očekivane učinke, a niti je provediv, stoga je potrebno poticati socijalni dijalog i uspostaviti općeprihvaćene standarde sukladne ekonomskoj moći poslodavaca obrtnika, putem kolektivnog ugovora, u cilju zaštite kako radnika tako i poslodavaca.

Uputit će se poziv ministru Gordanu Marasu, odnosno Minstarstvu poduzetništva i obrta, te Dragutinu Ranogajcu, Predsjedniku Hrvatske obrtničke komore, kao institucijama koje djeluju u ovom području, da se u okviru svojih zakonskih nadležnosti uključe u provođenje danas donesenih Zaključaka.

OSTALE NOVOSTI