Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRotirajući postoviVijesti

„Zašto treba Hrvatskoj brodogradnja“

DSC09939-webPanel rasprava o navedenoj temi koju su organizirali Zaklada Friederch Ebert Stiftung i SMH-IS, koja je održana 15.02.2013. godine u, HOTEL PARK, Hatzeov perivoj br. 3. Split. Na Panel su pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva, HB Jadranbrod i budući vlasnici, koji se nisu odazvali, ipak je polučila određene zaključke.

Stav sudionika panel konferencije prema predstojećoj privatizaciji brodogradilišta je takav da je u ovom trenutku privatizacija neizbježna, ali ipak Vlada RH ne može u potpunosti „oprati ruke od odgovornosti“ za uspjeh DSC09936privatizacije. Zbog toga su od strane sudionika konferencije, među kojima su bili predstavnici Gradova i Županija u kojima se brodogradilišta nalaze, kao i predstavnici HGK koji su dali potporu opstanku brodogradilišta, usvojeni sljedeći zaključci:

ZAKLJUČCI

1.    Vlada RH svojom odlukom mora brodogradnju svrstati u stratešku industrijsku granu države.

2.    Vlada RH i budući vlasnik moraju omogućiti sindikatima dobivanje Programa restrukturiranja i uvid u Kupoprodajne ugovore-DSC09935

3.    Potpisu Kupoprodajnog ugovora, preduvjet mora biti potpisivanje Socijalnog sporazuma kako je to prethodno i dogovoreno.

4.    Vlada RH mora na pravi način kontrolirati provedbu Programa restrukturiranja preko svoji članova u Upravama i Nadzornim odborima i o tome izvještavati sindikate.

5.    Ukoliko budući vlasnici iz bilo kojeg razloga ne ispoštuju obveze iz Kupoprodajnog ugovora, Vlada RH mora vlasništvo preuzeti na sebe do pronalaska novog vlasnika, a nikako brodogradilišta poslati u likvidaciju. DSC09928

6.    Zahtjeva se od Vlade RH, da nakon ulaska privatnih vlasnika izradi model otkupa paketa dionica zajedno s radnicima brodogradilišta (25%+1 dionica), a koji bi omogućio kontrolu poslovanja barem u periodu narednih 5 godina.

 Mediji o Panelu: liderpress.hr ;  

 

 

DSC09943

OSTALE NOVOSTI

One comment
  1. slavko

    da li će ovi zaključci,koji su ujedno odavno i zahtjevi sindikata,biti upučeni nekome od mjerodavnih ili ostaju ljepo slovo na našem web-u

Comments are closed.