Loading...
Regija - Panonska HrvatskaRotirajući postoviVijesti

Napokon je u postupku mirenja, potpisan Aneks Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama radnika i poslodavca u SAME DEUTZ FAHR Žetelice doo Županja

Potpisan KU-SDF-žeteliceU petak 05.04.2013. godine je potpisan Aneks Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama radnika i poslodavca u SAME DEUTZ FAHR Žetelice doo Županja. Naime, pregovori su započeli još 06. prosinca 2012. godine u Zagrebu, a inicirala ih je  strana poslodavca. Prvobitno se željelo po prijedlogu poslodavca smanjiti najveći broj dana godišnjeg odmora za dva dana, uvesti preraspodjelu radnog vremena kojom bi se povećao broj dana u preraspodjeli na 160, ukinuti 2% povećanja plaće za teže uvjete rada, uvesti svojevrsni stimulativni dio plaće koji radnik i ne mora u konkretnom roku ostvariti, a plaća suštinski ne bi bila povećana. Nakon niza održanih pregovora, a vidjevši da nema pravih rezultata s kojima bi radnici bili zadovoljni članovi SMH-IS proveli su postupak izjašnjavanja za industrijske akcije uključivši i štrajk. Od 220 članova SMH-IS  odnosno 87% izjasnilo se za industrijske akcije uključivši i sudjelovanje u štrajku. Kako štrajku mora prethoditi postupak mirenja stranke u sporu dogovorile su se o sadržaju spornog Aneksa i isti potpisale u prisutnosti miriteljice Đurđice Bajić Vidaković. U postupku mirenja na strani poslodavca sudjelovao je predsjednik Uprave Mario Scapin, a na strani SMH-IS Marko Ivkošić, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS. Naravno, iako nisu direktno sudjelovali u postupku mirenja već su imali savjetodavnu funkciju na strani poslodavca bili su tu Damir Kobaš, direktor proizvodnje i Dario Dunković, zadužen za ljudske resurse, dok su na sindikalnoj strani bili Antun Štivić, regionalni povjerenik, Nikola Kljaić, zamjenik predsjednika radničkog vijeća, Mato Stanković, pravnik SSSH i Branko Šijaković zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika.

Što se Aneksom postiglo? Kolektivni ugovor sklopljen je na nešto manje od tri godine, povećane su plaće za 3% i ugovorene u apsolutnom iznosu za svako radno mjesto, uvedena je preraspodjela radnog vremena od 128 sati, a samo iznimno 160 i uz suglasnost radničkog vijeća. No, sindikat se odriče prava pregovaranja o plaći do 31.12.2015. godine. Sve ostale odredbe Kolektivnog ugovora ostale su nepromijenjene. To je možda prvi slučaj, barem ga ne pamtimo u novije vrijeme, da su radnici ustrajali u ugovaranju svojih prava i da se Aneks Kolektivnom ugovoru sklopio u postupku mirenja.

OSTALE NOVOSTI