Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeRegija - Jadranska HrvatskaRotirajući postoviVijesti

Potpisan je Aneks Kolektivnog ugovora za 3.MAJ Brodogradilište i tekst Sporazuma o visini otpremnina

20131104_134650Rijeka: Nakon pregovora održanih 04. studenog, danas 05. studenog 2013.g. potpisan je Aneks Kolektivnog ugovora za 3.MAJ Brodogradilište i tekst Sporazuma o visini otpremnina.

Uz prihvaćanje činjenice da u narednom razdoblju je potrebno restrukturirati 3.MAJ BRODOGRADILIŠTE d.d., a nastavno na pregovore oko našeg Kolektivnog ugovora, nastojalo se postići što bolje uvjete za radnike koji će biti proglašeni viškom i ugovoriti što bolje uvjete za radnike koji će ostati raditi i dalje u našem brodogradilištu.

Kolektivnim ugovorom ugovorili smo daljnju zaštitu radnika u društvu 3.MAJ Brodogradilište, a u kojem su se ugovorili ne samo otpremnine nego i radno vrijeme, odmori i dopusti, plaće, naknade i ostala materijalna prava (božićnica, regres, pomoći…).

Sporazumom su se dogovorili kriteriji koji se odnose na dvije kategorije takvih  radnika: koji imaju uvjete za mirovinu i koji nemaju uvjete za mirovinu. O prvoj kategoriji je postojao kriterij koji se koristi već neko vrijeme: 1/3 bruto plaće radnika pomnoženo sa godinama neprekidnog staža u Grupi Uljanik i s faktorom godina života koji ovisi o tome koliko radniku nedostaje do pune mirovine dodatno ispregovarane isplate otkaznog roka, dosadašnji maksimalni iznos od 120 tisuća i iznosom koji se može se povećati.

Drugoj kategoriji, radnicima koji nemaju uvjete za mirovinu, otpremnina će se izračunavati na slijedeći način: godine 20131104_134738neprekinutog staža u 3.MAJ-u se množe se sa 5600 kuna do maksimalnog iznosa od 170 tisuća  kuna koji se uvećava za plaćeni otkazni rok (što je stvar svakog radnika).

Osim toga, na naše sindikalno insistiranje, poslodavac će radnicima ponuditi, umjesto otpremnine, a sukladno potrebama poslodavca, drugi posao ili prekvalifikaciju za drugi posao za koji radnik udovoljava propisanim stručnim, odnosno zdravstvenim uvjetima. Radnik će imati mogućnost izbora: ostati raditi ili uzeti otpremninu. Sporazum ima rok i primjenjivat će se do konca 2014. godine, a Aneks Kolektivnog ugovora do potpisivanja novog KU.

Još jednom u sindikatu, dokazali smo svojim argumentima da se za 3.maj mora produljiti Kolektivni ugovor dok smo potpisivanjem Sporazuma će se definirati i visina otpremnine za radnike kojima se zbog poslovno uvjetovanih razloga raskida ugovor o radu, te smo tim činom pokazali svima onima koji su nas na neki način prozivali dokazavši sindikalnu ustrajnost i solidarnost što oni nisu prepoznali.

 Autor: Juraj Šoljić

OSTALE NOVOSTI