Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

POTPISIVANJE KU U CMC SISAK

U petak 25.02.2011.godine, točno u podne, nakon dugih pregovora koji su vođeni u CMC željezari Sisak potpisan je novi Kolektivni ugovor.

Potpisnici za poslodavca su članovi uprave Gerhard Bunemann i Tomislav Zajec , a za SMH-IS  glavni sindikalni povjerenik Predrag Abramović i Regionalni povjerenik Dragutin Vuljanić, te za Hrvatski sindikat metalaca  glavni sindikalni povjerenik Siniša Jurilj i Predajednik HSM-a Zdravko Burazer. Nazočnosti potpisivanju su prisustvovali Darko Idžaković iz ureda SSSH Sisačko-moslavačke županije kao i Ozren Matijašević iz HUS-a.
Rok na koji je potpisan KU od jedne godine sa obvezom produljenja još za tri mjeseca u kojem se roku mora sklopiti novi KU i daljnja primjena ako se to ne dogodi garancija je zaposlenima da će se primjenjivati sva ugovorena prava do sklapanja novog .
Nakon prestanka Socijalnog sporazuma koji je potpisan kod kupnje Željezare i nastanka gospodarske krize poslodavac je podnio zahtjev za novim pregovorima oko KU.
Iako se dugo pregovaralo na obostrano zadovoljstvo i razumijevanje oko poteškoća koje su prisutne došlo je do cjelovitog suglasja oko novog KU.
Plaća nije umanjena, otpremnina je ugovorena za tehnološki višak u visini 3.000,00 kn po godini staža, materijalna prava kao obveza ugovorena su u 50% iznosu najvišeg neoporezivog iznosa kada je ta prigodna isplata a za drugih 50% dogovarat će se kada i u kojem roku će se isplatiti (regres,božićnica,uskrsnica), jubilarne nagrade, darovi za djecu i pomoći su također ugovoreni kao obveza. Godišnji odmor je reguliran tako da se ostvaruje pravo  najmanje 20 radnih dana a subote ne računaju do najviše 25 dana u dnevnoj smjeni, odnosno za one koji rade u promjenjivim smjenama 27 radnih dana, dok tamo gdje nije moguća primjena potpune zaštite na radu uz sva zaštitna sredstva, radnici imaju najmanje 25 radnih dana, odnosno najviše 30 radnih dana, te maloljetnik najmanje 25 radnih dana. Ovaj KU je garancija za radnike, ujedno i obveza poslodavca da u ovom periodu posloži proizvodnju te da u što kraćem roku bude profitabilna.

 
 

OSTALE NOVOSTI