Loading...
Rotirajući postoviVijesti

121. rođendan Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata

 

Uvjeti rada u brodogradnjiDanas, 11. ožujka 2015. godine, naš je 121. rođendan Čestitka svim metalskim radnicima! Za podsječanje, eto malo informacija iz naše povijesti..

Osnivanje Kovinarskog društva ( danas Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat )

Iz knjige soljeće sindikata metalaca Hrvatske

Nakon uspješnog okončanja tarifnoga pokreta zagrebačkih bravarskih radnika , zagrebački kovinari osjećaju sve veću potrebu izgradnje svoje vlastite sindikalne organizacije, a nosioci te ideje su bravari. Oni su 12.11.1893. godine imali radni dogovor o uspostavljanju i učvršćivanju sindikalne organizacije. Na ovom je sastanku zaključeno da se i ostale kovinare nastoji privući u organizaciju.

Jednom posijano sjeme ideje o zajedničkoj sindikalnoj organizaciji našlo je pogodno tlo među radnicima kovinarima, pa su već 11. ožujka 1894. godine kovinarski radnici održali javnu skupštinu u restauraciji  „Kolo“ u Zagrebu, na kojoj su sudjelovali kovinari raznih struka.

Na skupštini su usvojili rezoluciju kojom se traži da se u Zagrebu ustroji zajednica radnika kovina, te da se izrade pravila koja će se podnijeti na odobrenje narednoj skupštini, a zatim predati na odobrenje vladi. Rezolucija je oduševljeno i jednoglasno prihvaćena

Pravilima se utemeljuje Društvo kojega čine odsjeci pojedinih obrtnih struka. Svaki bi odsjek štitio interese svoje struke. Svi se bore za zajedničke osnovne ciljeve:

-stan, -jednako podučavanje za svaku struku, -zajednička knjižnica i čitaonica, -zajednička organiziclja traženja i priskrbljivanja posla (namjestbeni odsjek) . Uz ovo prihvaćeno je načelo da društvo, osim stručne, osigura i zaštitu političkih interesa radnika.

Naziv je „Društvo za štićenje i unapređivanje interesa radnika“

Opisani događaj prije jednog stoljeća (ll. ožujka 1894.) utemeljio je i budući sindikat hrvatskih metalskih radnika. Iako u ono vrijeme još postoje zabrane sindikata u Hrvatskoj, pravila Društva svjedoče o njegovom sindikalnom karakteru. Osobito su važne odredbe po kojima je to savez koji okuplja sve kovinske struke i da djeluje na nacionalnoj razini.

Konačno, u sadržajnom smislu, po svojoj organiziranosti Društvo je bliže sindikatu nego nekom kulturnom društvu.

ČESTITAMO 121. ROĐENDAN!

 

OSTALE NOVOSTI