Loading...
Vijesti

Dostojanstven rad za metalske radnike

ZAGREB, 5. studenog 2008. – U hotelu «Dubrovnik» održava se dvodnevna Europska konferencija «Socijalni dijalog u metalskoj industriji» koja je okupila predstavnike sindikata metalaca iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Češke, Crne Gore, Mađarske, Kosova, Makedonije, Malte, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske. Riječ je o završnom događaju u sklopu europskoga projekta «Dostojanstven rad za metalske radnike» što su ga ostvarili Međunarodni centar za edukaciju Međunarodne organizacije rada u Torinu i Europska federacija metalaca, uz financijsku potporu Europske komisije.

 

Kao što je naglasio u pozdravnoj riječi domaćin, Ivo Marjanović, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, projekt je započeo međunarodnim seminarom u Torinu, nakon kojega je uslijedilo održavanje pet subregionalnih seminara u Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i na Malti . Tijekom realizacije projekta edukaciju je prošlo 150 predstavnika iz 18 sindikata metalaca iz 12 zemalja.
Otvaranju konferencije prisustvovao je potpredsjednik Vlade i resorni ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, te brojni gosti, među kojima državni tajnik u MGRP Leo Begović, predsjednica SSSH Ana Knežević, zamjenik glavnog tajnika Europske federacije metalaca Bart Samyn, voditeljica europskoga programa Ureda za radničke aktivnosti MOR-a Dimitrina Dimitrova, članica Europskoga gospodarsko-socijalnog vijeća (ECOSOC) Metka Roksandić iz Slovenije, voditelj Regionalnog ureda Zaklade «Friedrich Ebert» Frank Hantke, direktor sektora za industriju u HUP-u Vladimir Kovačević i drugi.
-Da bi se socijalni dijalog mogao kvalitetno odvijati, svi za njega moraju biti spremni. Vode ga ravnopravni partneri čiji svi prijedlozi moraju biti u jednakoj ravni. Partneri moraju uvažavati sugovornike i njihove stavove- naglasila je Ana Knežević.
-Hrvatski socijalni partneri trebaju osnažiti kapacitete za europski socijalni dijalog. U Hrvatskoj postoji dobar institucionalni okvir za socijalni dijalog, a to je GSV na nacionalnoj i lokalnim razinama- kazala je Lidija Horvatić, izaslanica Đure Popijača, glavnog direktora HUP-a.
Najveći izazov i test socijalnog dijaloga u metalskoj industriji u Hrvatskoj je privatizacija brodogradilišta, ocijenjeno je danas na konferenciji o socijalnom dijalogu u metalskoj industriji u novim članicama EU-a i u zemljama kandidatima.
Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec na konferenciji je istaknuo da će pravi test i najveći izazov socijalnog dijaloga u metalskom sektoru u narednom razdoblju biti brodogradnja za koju je ocijenio da joj je jedini izlaz iz kroničnih gubitaka u restrukturiranju i privatizaciji.
Polančec je rekao da je privatizacija ‘državnih’ brodogradilišta uvjet koji Europska komisija postavlja za otvaranje pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje.
Država je spremna, rekao je Polančec, očistiti bilance i preuzeti gotovo sve obveze brodogradilišta i ponuditi škverove na prodaju za simboličnu cijenu, ali uz uvjet da strateški partneri osiguraju svježi novac za prijeko potrebnu tehnološku obnovu i dokapitalizaciju.
Nažalost, rekao je Polančec, više nema mogućnosti socijalnih klauzula koje bi prilikom prodaje brodogradilišta garantirale ostanak svih zaposlenih u određenom vremenu, ali će država učiniti sve da ih ostane što više, a da se eventualni višak zbrine prema postojećim propisima.
Izostanak istinskog socijalnog dijaloga u metalskoj industriji tijekom devedesetih godina jedan je od uzroka krize te djelatnosti koja je u svojim boljim danima bila jedna od nositeljica ukupnog industrijskog potencijala Hrvatske, ocijenio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović.
No Vladimir Kovačević, direktor CRO Industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, smatra da je kriza metalskog sektora u Hrvatskoj izazvana i poskupljenjem radne snage, visokim porezima i drugim nametima koji snižavaju njegovu konkurentnost.

Priliku za razvoj metalske industrije on vidi u preuzimanju poslova niže dodane vrijednosti od kompanija iz razvijenih zemalja. Ti poslovi, kaže Kovačević, za te kompanije su neisplativi, dok su za naše unosniji od onih kojim se trenutno bave.

OSTALE NOVOSTI