Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaVijesti

Indeksi potrošačkih cijena u ožujku 2023. godine

Indeks potrošačkih cijena za ožujak 2023. godine pokazuje da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 10,7%, dok su u odnosu na veljaču 2023. porasle za 0,9%.

Promatrajući glavne skupine klasifikacije ECOICOP ( Europska klasifikacija osobne potrošnje prema namjeni), najveći porast cijena na godišnjoj razini u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića te Restorani i hoteli, po svakoj skupini za 17,4%. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva bilježe rast cijena od 14,1%, a Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 12,9%.

S druge strane, najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u skupini Alkoholna pića i duhan, za 4,9%.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupini Odjeća i obuća, za 10,4%, dok su u skupini Hrana i bezalkoholna pića porasle za 1,3%. Pad cijena zabilježen je u skupini Komunikacija, za 0,5%.

Kada se pogledaju glavne komponente indeksa, na godišnjoj razini, najveći porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 15,4%, a na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5%.

Definicije

Indeks potrošačkih cijena (IPC)
koristi se kao opća mjera inflacije u Republici Hrvatskoj, a odražava promjene u razini cijena dobara i usluga koje u tijeku vremena nabavlja,koristi se njima ili ih plaća referentno stanovništvo (privatna kućanstva) radi potrošnje. Osim navedenog, koristi se i za očuvanje vrijednosti kod ugovora s indeksnim klauzulama(npr. za indeksiranje plaća u kolektivnim ugovorima, indeksiranje mirovina i slično), usporedbu kretanja cijena unutar zemlje između određenih gospodarskih sektora, kao osnovaza deflacioniranje pojedinih kategorija nacionalnih računa i drugih statističkih serija te se primjenjuje za analitičke svrhe.

izvor: DZS.hr

OSTALE NOVOSTI