Loading...
Vijesti

Protugradne rakete uvoze iz Srbije, a mi propadamo!

PRENOSIMO IZ Glasa Slavonije

U ĐURO ĐAKOVIĆ ALATNICI TVRDE DA DRŽAVA POGODUJE UVOZNICIMA

Protugradne rakete uvoze iz Srbije, a mi propadamo!

SLAVONSKI BROD – Bar pet godina traje nered na tržištu protugradnih raketa, na što je i jučer upozorio Sindikat metalaca Đuro Đaković Alatnice, zbog uzaludnih pokušaja da s Ministarstvom poljoprivrede dogovore pravodobno raspisivanje natječaja.
– Natječaji se raspisuju u posljednji čas, kad ne stignemo proizvesti rakete za tekuću godinu pa se onda ide na uvoz skupljih i lošijih protugradnih raketa iz Srbije i Crne Gore. Mi ih proizvodimo u u suradnji s još nekoliko tvrtki, uvozimo samo raketno gorivo, kaže povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske iz ĐĐ Alatnice Jozo Klaić, te dodaje:

Ništa bez natječaja
Odbijajući svaku primisao o smišljenom pogodovanju uvoznicima i možebitnoj korupciji, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić tvrdi da je javni natječaj jedini način nabave protugradnih raketa te da se na nikakav dogovor ne može pristati. Natječaj, samo kao posrednik, raspisuje Državni Hidrometeorološki zavod, a uskoro će ga raspisati i za ovu godinu, potvrdio nam je ravnatelj Ivan Čačić. Ne mogu ga, kaže, raspisivati godinu unaprijed, dok još nemaju ni financijski plan.

“Lani smo tražili da natječaj za 2010. bude u kolovozu, a sve je ostalo na obećanjima, do danas bez ozbiljnog razgovora, kamoli dogovora. Zbog krize je izostao i dio izvoza, otpušteno je 35 od 145 radnika, a plaće su mjesecima bile niže 20 posto. Ponovi li se to i za iduću godinu, idemo na masovni prosvjed u Zagrebu.” Regionalni povjerenik SMH Antun Štivić smatra da je to prilika da se na djelu potvrde najavljeni obračun s korupcijom jer, kako kaže, uvoz teško ide bez korupcije. Odgovornima smatra ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i župana Danijela Marušića, koji im je obećavao, ne i omogućio razgovor s ministrom. Marušić tvrdi suprotno – “Učinio sam sve što sam mogao, zbog proizvodnje i radnih mjesta, no dio odgovornosti za stanje u tvrtki valjda je i na menadžmentu”.

– Zbog protugradnih raketa kupili smo propalu tvrtku Venator u korovu, uredili je, a sad je opet u korovu, kaže vlasnik Alatnice Nikola Veočić. “Prije pet godina poništen je natječaj jer smo bili jedini s potpunom ponudom pa se išlo u izravnu pogodbu s nama i dva uvoznika, što je protivno propisima, ali smo pristali – bolje išta nego ništa. S 8.000 raketa, koliko ih prosječno godišnje treba, i poslovima za izvoz možemo održati punu zaposlenost, bez toga teško. A stalo mi je do tih radnih mjesta, obećao sam radnicima prepustiti 25 posto udjela, čim se izvučemo iz krize. No opet se kasni, uskoro ide natječaj za 3.000 raketa za ovu godinu, jer je nešto ostalo od lani, no mi to više ne stignemo proizvesti. Zato se zauzimamo za natječaj za iduće tri godine, da imamo bar neku sigurnost, a ne da, kao lani, i mi budemo među uvoznicima”, kaže Veočić.

Zdenko MATIČIĆ

OSTALE NOVOSTI