Loading...
Vijesti

Vlada ne smije biti maćeha radnicima u gospodarstvu

Zagreb,30.studenog 2009.-Gospodarski sindikati, udruženi u SSSH, predložili su Vladi i HUP-u sporazum kojim se traži: u 2010. godini u gospodarskom sektoru neće biti otpuštanja; plaća kakva će biti 31. prosinca ove godine neće se mijenjati tijekom 2010. godine; potpisivanje općeg kolektivnog ugovora (za one koji nemaju granske ili kućne KU) sa zajamčenom visinom minimalne plaće i koeficijentima za obavljene poslove, raspon 1:3,2; statističko praćenje plaća bez plaća menadžera i posebnih ugovora; osnivanje interventnog garancijskog fonda za pomoć poslodavcima koji su ostvarili gubitke zbog globalne krize smanjenjem narudžbi i gubitkom radnih mjesta u 2009. godini; objediniti sva sredstva i sve oblike socijalne politike države u krizni fond najugroženijima; pristupiti izradi i sistematizaciji posljedica gospodarske krize prema sektorima kroz tripartitni dijalog na lokalnoj i nacionalnoj razini; pristupiti izradi zakona koji će krizni porez po njegovu ukidanju i efektima pojedinačnih uplata građana obeštetiti vaučerima u procesu privatizacije poduzeća u vlasništvu države; zaštita domaće proizvodnje prema načelima zemalja starih članica EU.

Zahtjeve su na današnjoj konferenciji za novinare istaknuli predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske Ivan Tomac, predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske Josip Pavić, predsjednik SMH Vedran Dragičević i predsjednik SGH Mirko Štorga. Detaljnije su i argumentirano govorili o gospodarskoj zbilji u svojim djelatnostima.

Ivan Tomac podsjetio je na riječi bivšeg premijera Ive Sanadera, iz ožujka 2009. godine, koje je ponovila i sadašnja premijerka Jadranka Kosor u studenome ,kako će «Vlada RH braniti svako radno mjesto». Podaci govore suprotno. U prvih devet mjeseci ove godine izgubljeno je 37.000 radnih mjesta! Radnici u gospodarstvu Hrvatske više ne mogu izdržati sve što se na njih svaljuje-zaključio je Tomac spominjući kako je od 37.793 novih nezaposlenih, 31.259 iz gospodarskog sektora. Hrvatskom radniku pojam krize nije novost- kazao je Josip Pavić- jer se hrvatski radnik s njom svakodnevno susreće dvadesetak godina. Premda Vlada i poslodavci uvjeravaju kako se novim Zakonom o radu na umanjuju radnička prava, istina je drukčija i sindikati se protive  smanjivanju prava. Vlada treba ojačati onemoćalo hrvatsko gospodarstvo- kazao je Pavić najavljujući mogućnost nemira, štrajkova i prosvjeda. «Kriza nije završila, nego će valom stečajeva u 2010. uzeti danak», ustvrdio je Vedran Dragičević, spominjući i drugi krug natječaja za prodaju brodogradilišta , o čemu sindikati  nisu informirani. Upitno je 11.000 radnih mjesta.»Bez radnika, ova je država u bankrotu», kazao je Dragičević spominjući i «Zakon o neradnom petku» koji je donijet za poslodavce. Što se toga Zakona tiče, naglasio je Tomac, za potporu zbog skraćivanja radnog tjedna javila se samo jedna tvrtka s jednim zaposlenim i jedna s 14 zaposlenih!? Mirko Štorga naglasio je rezultate analize stanja u 152 tvrtke graditeljstva, koje zapošljavaju 29.769 radnika: u 49 tvrtki radnicima se zakidaju njihova prava; plaće kasne od jednog do više mjeseci; smanjenje plaće od 5 do 15 posto za 2.317 radnika, a više od 15 posto za 1.940 radnika;  otkazi i čekanje 1.025 radnika. »Ovo kršenje radnih i socijalnih prava radnika događa se iako SGH ima potpisani granski kolektivni ugovor i 47 kolektivnih ugovora na razini tvrtke. Vlada ne može biti maćeha prema radnicima iz realnog sektora», kazao je Štorga.

OSTALE NOVOSTI