Loading...
Vijesti

Dragičević u «Lencu»

Rijeka-Martinšćica, 6. studenoga 2009.-V.d. predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Vedran Dragičević, posjetio je brodogradilište «Viktor Lenac». Razgovarao je s predsjednikom Uprave Robertom Škifićem, uvjerivši se kako se ostvaruju njegova obećanja  i najave o vraćanju ugleda tvrtki. Razgovarali su o stanju u brodogradilištu, u cjelokupnoj brodogradnji i metalskoj industriji, zaposlenosti, kolektivnom pregovaranju, ali i zahtjevu SMH da se radnicima «Lenca» podijele dionice pod povoljnim uvjetima. U sklopu radnoga posjeta Dragičević je sudjelovao i na sjednici Skupštine sindikalne podružnice SMH u brodogradilištu «Viktor Lenac». SMH je u «Lencu» većinski sindikat i od 562 zaposlena, 418 su članovi Sindikata metalaca Hrvatske. Glavni sindikalni povjerenik Damir Bačinović, koji je i predsjednik Radničkog vijeća i radnički predstavnik u Nadzornom odboru,  podsjetio je na prijeđeni put i sadašnju situaciju u «Lencu»:
-Stečaj je ostavio traga na brodogradilištu, ali «Lenac» je stabiliziran u cijelosti. U godinu dana investirano je 47 milijuna kuna u opremu, a iduće se godine planira  još 15 milijuna kuna. Veliki Dok 11 je u funkciji i prima sve brodove do 210 metara dužine, koji plove Mediteranom. «Lenac» je prošlu godinu, a i ovu će, završio s dobiti. Posla ima i zato SMH predlaže isplatu 13. plaće radnicima «Lenca».
Za «Lenac» je vezan i presedan. Odredbe Kolektivnog ugovora primjenjuju se samo na članove SMH, dok na druge radnike Pravilnik o radu. Sva se ugovorena materijalna prava maksimalno poštuju.

Uz Vedrana Dragičevića u radu Skupštine sindikalne podružnice, koja ima 40 članova, što cjelokupnom sindikalnom članstvu SMH u «Lencu» jamči dobru i pravodobnu informiranost, sudjelovali su regionalni povjerenik SMH Branko Kužet  i regionalna povjerenica SSSH za jugozapadnu Hrvatsku Jadranka Tomašić.

OSTALE NOVOSTI