Loading...
Vijesti

Država mora dati poslove «Đuri Đakoviću»

Zagreb, 12. studenoga 2009. – Sindikat metalaca Hrvatske, Udruga branitelja «Đuro Đaković» i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnica Županije Brodsko-posavske ,uputili su na današnjoj konferenciji za novinare u Radničkome domu apel Vladi RH za hitnim rješavanjem poslova i ugovora  dogovorenih s Hrvatskim željeznicama i JANAF-om, radi nastavka proizvodnje zaustavljene još u lipnju ove godine. Ne riješi li se problem i započne proizvodnja, 1.200 radnika Đure Đakovića Holdinga koji su kod kuće  „na čekanju“, za Božić će završiti na Hrvatskome zavodu za zapošljavanje.

-Ovdje smo kako bismo ukazali na veličinu problema u «Đuri Đakoviću» i Brodsko-posavskoj županiji. Ne plačemo, nego se borimo za svoj radna mjesta – naglasio je Vedran Dragičević, v.d. predsjednika SMH.
– Već dvije godine upozoravamo kako ćemo izgubiti izvozna tržišta, što se i dogodilo pojavom recesije u Europi. Kao što je Europa povukla poslove u svoje granice i mi bismo trebali napraviti isto. Potreba HŽ-a je 950 željeznih vagona kako bi se pripremili za liberalizaciju tržišta pri ulasku u EU. Mi smo to radili,  znamo to raditi i tražimo potpis koji će nam omogućiti nastavak proizvodnje, rekao je Ivan Barić, predsjednik Udruge branitelja Đure Đakovića poručujući kako neće dopustiti da tvrtka propadne, a da poslije rumunjske i bugarske tvrtke opremaju Hrvatske željeznice.
U otvorenome pismu poslanome predsjednici Vlade Jadranki Kosor, 5. studenoga, napominju kako je njihovome strpljenju došao kraj i prijete izlaskom na ulicu kako bi zaštitili i obranili Đuru Đakovića. 
„Prisiljavajući nas da naš problem rješavamo na ulici, smatrat ćemo da nas je naša Vlada izdala i nije imala namjere pomoći nam», piše, među ostalim, u otvorenome pismu.

Od 1.200 radnika Holdinga «Đuro Đaković»,  čak je 600 branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, zbog čega su i predstavnici njihovih udruga  također sudjelovali na press konferenciji.

OSTALE NOVOSTI