Loading...
Vijesti

Odbor SMH za zaštitu na radu i Sindikat EKN-a organizirali su 22.04.2009. godine „Okrugli stol“ pod nazivom i sa središnjom temom «Stanje u zaštiti na radu u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na brodogradnju»

Povodom 28. travnja – Dana zaštite na radu u SMH, u prostorijama brodogradilišta «Brodosplit d.d.» u Splitu održan je «OKRUGLI STOL» sa središnjom temom «Stanje u zaštiti na radu u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na brodogradnju», te u okviru navedene teme raspravljalo se o konačnom rješenju azbesta u RH, te značaju međusobne suradnje svih čimbenika u sustavu zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.

Nazočni na «Okruglom stolu» bili su:

  1. predstavnici Uprava «BRODOSPLIT d.d.» i «BRODOTROGIR d.d.»
  2. Malenica Ana, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi,
  3. Sonja Padovan, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu i ujedno predsjednica nacionalnog vijeća RH za zaštitu na radu,
  4. Ivan Tomac, predsjednik Sindikata EKN-a i Konfederacije sindikata metala i kemije
  5. predstavnici medicine rada sa Splitsko-dalmatinske županije
  6. predstavnici  SMH, Sindikata EKN-a i SSSH.
 

Tijekom rada «Okruglog stola» od strane predstavnika službe zaštite na radu iz brodogradilišta Brodosplit d.d. i Brodotrogir d.d., prezentiran je postupak djelovanja u slučaju kad se dogodi nesreća na radu, kao i analiza stanja zaštite na radu i preventivnih mjera u brodogradilištu Brodotrogir d.d. U raspravi koja je uslijedila razmijenjeno je niz iskustava u načinu provođenja mjera zaštite na radu u brodogradilištima, uz jedinstveni stav da je neophodna suradnja svih čimbenika u sustavu zaštite na radu i to prije svega kod poslodavca, kao bi se postepeno smanjivao broj ozljeda na radu, koji se u djelatnosti brodogradnje kreće između 1500 i 1600  godišnje.

 

Vezano uz funkcioniranje medicine rada istaknuto je niz problema koji se odnose na nedostatak specijalista medicine rada, a samim time i na nemogućnost «liječenja radnog mjesta» u cilju preventivnih mjera za sprečavanje ozljeda na radu i profesionalnih bolesti.

 

OSTALE NOVOSTI