Loading...
Vijesti

Seminar «Projekt zaštite zdravlja i sigurnosti na radu»

U Beogradu je dana 28. do 30.04.2008. godine održan seminar pod nazivom «Projekt zaštite zdravlja i sigurnosti na radu» s posebnim akcentom na sektor crne i obojene metalurgije
U organizaciji IMF-a održan je dana 28.04. do 30.04.2008. godine u Beogradu seminar pod nazivom «Projekt zaštite zdravlja i sigurnosti na radu» s posebnim akcentom na sektor crne i obojene metalurgije.
Seminaru su bili nazočni sudionici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne gore, i Slovenije.
Ispred SMH na seminaru bili su nazočni Mladen Novosel, Đino Šverko, Zlatko Šimek i Klara Galzina.
Voditelji seminara bili su Marcello Malentacchi i Anne-Marir Mureau ispred IMF-a, uz pokrovitelje i stručne voditelje iz španjolskog sindikata FITIM FISM.
Teme na seminaru bile su:

  1. uloga i aktivnosti ISOD-a (instituta sindikata za razvoj suradnje) u okviru FITIM FISM,
  2. identificiranje problema zdravlja i sigurnosti u sektoru crne i obojene metalurgije, uz podnošenje izviješća iz svake zemlje,
  3. utvrđivanje ciljeva projekta,
  4. provođenje projekta i različiti oblici provođenja
  5. raspored aktivnosti i izviješća koje treba sačiniti.

Temeljem podnesenih izviješća od strane predstavnika svih zemalja konstatirano je da je zakonodavstvo u području zaštite na radu gotovo identično, kao i da postoje vrlo slični problemi koji se prvenstveno odnose na provođenje i poštivanje od strane poslodavaca obveza iz područja zaštite na radu.

S obzirom da je španjolski sindikat FITIM FISM izrazio želju da stručnom dijelu pomogne sindikatima sa ovih prostora i to prvenstveno kroz prenošenje svojih iskustava u području ZNR, i načinu kako su oni rješavali probleme koji su bili vrlo slični našim zajedničkim problemima, dogovoreno je da se u narednom razdoblju održe tri ciklusa zajedničkih seminara ZNR koji će biti financirani od strane IMF-a.

Iz svakog sindikata seminarima bi bilo nazočno tri stalna sudionika i to koordinator ZNR na nivou sindikata, te dva predstavnika iz područja crne i obojene metalurgije.

Na prvom seminaru koji je dogovoren u terminu 22.09. do 25.09.2008. godine biti će prezentirani sustavi ZNR svake zemlje, te analizirane europske direktive u području ZNR.
Drugi seminar obrađivao bi slijedeće:

  1. prevenciju u proizvodnji čelika
  2. definiranje i procjena rizika,
  3. analiza i istraživanje povreda na radu i profesionalnih oboljenja,
  4. ispitivanje sigurnosti na radu uz objektivnu procjenu radnika na radnom mjestu,
  5. komunikacija sa radnicima i poduzetnicima.

Treći seminar bavio bi se prvenstveni kolektivnim pregovaranjem na razini poduzeća u području ZNR, te učešća tripartitnog tijela na području svake države.

Na slijedećoj sjednici Odbora ZNR SMH koja će se održati krajem svibnja 2008. godine dogovoriti će se o sudionicima navedenog projekta ispred SMH.

OSTALE NOVOSTI