Loading...
Vijesti

Splitski škver stoji – prosvjed na Rivi!?

Split, 28. prosinca 2010.-Splitski škverani poslani su na kolektivni godišnji odmor s kojega se neki neće ni vratiti, barem ne u dogledno vrijeme, jer posla na navozima Brodosplita više nema! I Uprava i sindikati priznaju da Brodosplit u svojoj povijesti nikad nije dosegnuo poslovno i financijsko dno prema kojem sada nezadrživo tone. Predsjednik Uprave Srđan Kovač optimistički najavljuje neka konkretna rješenja za petnaestak dana, a stajališta sindikata su poznata. Prosvjed planiran u prosincu odgođen je za siječanj 2011. godine. Sindikat metalaca Hrvatske –Industrijski sindikat zalaže se za izlazak 3 500 škverana na splitsku Rivu koja je , kažu, „uvijek bila uvertira političkih promjena“. Predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević ističe u „Vjesniku“ da se u prosvjed ide zbog zabrane ugovaranja novih poslova, bez kojih nema ni kvalitetne privatizacije, a dok se to ne dogodi i službeno objavi, svi razlozi za „pobunu naroda još su uvijek na snazi“.
„Svi pričaju da će se zabrana ipak skinuti, ali to nikako da se dogodi. Brodosplit nikada nije bio u težoj situaciji, što ne možemo mirno gledati. Vlada nije napravila ono što je trebala. U škveru je posve uskuhalo!To prije što su neki od šefova pred kolektivni godišnji odmor radnicima najavili čekanje. Ako se donosi odluka o upućivanju škverana na čekanje , o tome se mora izjasniti Radničko vijeće. A ono se s time neće suglasiti. Neka idu na čekanje oni koji nisu dali da se ugovore poslovi- odlučan je u svojoj poruci Joško Franić, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS u „Brodosplitu“.

Njegov kolega iz HUS-a Zvonko Šegvić objašnjava da će se sindikalisti još jednom sastati 10. siječnja 2011. kako bi donijeli konačnu odluku o prosvjedu i mjestu njegova održavanja.

OSTALE NOVOSTI