Loading...
Vijesti

1. Konferencija sindikata metalaca Jugo-istočne Europe

U Primoštenu je od 15.-16.05.2008. godine održana 1. Konferencija sindikata metalaca Jugo-istočne Europe u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske i uz financijsku potporu danskih sindikata 3F. U radu konferencije sudjelovalo je 39 sudionika iz 16 sindikata zemalja Jugoistočne Europe. Sudionici su bili iz: Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije, Hrvatske i naravno predstavnici danskih sindikata 3F. Izostanak su opravdali predstavnici sindikata iz Bugarske i Albanije.

Tema ove 1.  Konferencije je bila:
«Aktivnosti sindikata metalaca Jugoistočne Europe u multinacionalnim kompanijama».

 Konferencija je radila u četiri radionice i to:

I. Radionica – Standardi rada, primjena važnih konvencija ILO-a, radno zakonodavstvo i kolektivni ugovori  u MNC. Uvodničar i moderator su bili  Jadranka Jakšić i Radomir Ćirić.
II. Radionica: Plaće i materijalna prava radnika u MNC. Uvodničar i moderator: Mare Ančeva i Islam Imamović.
III. Radionica: Djelovanje sindikata metalaca kod poslodavaca u MNC s posebnim naglaskom na migraciju radnika. Uvodničar i moderator su bili: Albert Vodovnik i Zoran Pekić. IV. Radionica: Zaključci i plan aktivnosti sindikata metalaca u MNC  do održavanja iduće Konferencije, a članovi radne grupe su bili Jakov Nikić, Vlado Miljuš i Vesna Mlinarić.

Ispred Sindikata metalaca Hrvatske u radu Konferencije sudjelovali su: Vedran Dragičević, dopredsjednik SMH, Milan Borić, predsjednik koordinacije za MNC pri SSSH i član Glavnog odbora SMH i Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika SMH. U radu Konferencije, budući se održavala na području Šibenika sudjelovali su  Ivan Svraka i Domagoj Vikario iz TLM-a, a koji su već dogovorili suradnju s predstavnicima Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine, budući je tvrtka iz Bosne i Hercegovine jedna od članice konzorcija koji je privatizirao TLM Šibenik.

U okviru ove 1. Konferencije održana je i konferencija za novinare na kojoj su govorili Vedran Dragičević u ime domaćina, Mads Lund u ime sindikata 3F, te Vlado Miljuš koji je sudjelovao u organizaciji s danskim sindikatima u prethodnih pet konferencija dok su one bile organizirane za četiri granska sindikata i to za sindikate u metalnoj industriji, graditeljstvu, poljoprivredi i prehrani i prometu i vezama.

Nakon dvodnevnog rada 1. Konferencija je usvojila i Zaključke i plan aktivnosti koji su priloženi.

PDF dokumenti:

OSNOVNI PODACI (hrvatski)
OSNOVNI PODACI (engleski)
ZAKLJUČCI (hrvatski)
ZAKLJUČCI (engleski)

OSTALE NOVOSTI