Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Stanovi TLM-a u stečajnoj masi

Stanovi u vlasništvu TLM-a, koje koriste bivši radnici te tvornice, dio su stečajne mase pa su stavljeni na javnu dražbu zakazanu za 20. rujna, dok rok za podnošenje ponuda ističe 19. rujna.

‘Zahtjev smo jučer pripremili, a zadnja je informacija da je prije otprilike pola sata stigao na stol ministrice gospodarstva Martine Dalić, premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović’, rekao je na konferenciji za novinare održanoj ispred šibenskog suda Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a.

Tim radnicima, nakon što su izgubili posao, plaće i otpremnine, sada prijeti i deložacija. ‘Nećemo to dozvoliti i zato smo uputili žuran zahtjev najvišim državnim institucijama kako bi učinili sve da zaštite bivše radnike TLM-a tako da im se omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima’, kazao je Uranija.

Devedesetih godina, kada su mnogi državni stanovi otkupljivani po povoljnim uvjetima, TLM-ovim radnicima nije ponuđena mogućnost otkupa. Ni kasnije Uprave TLM-a ni vlasnici tvornice nisu im omogućili otkup. Godine 2009. bivši radnici dobili su ugovore o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.

‘Zakazala je država, ali i uprave i vlasnici TLM-a. Sada je pravna i moralna obveza vrha države da u suradnji sa sindikatom nađe modus da te ljude zaštiti. Prva varijanta je otkup stanova po povoljnim uvjetima, uz mogućnost da Grad bude jamac za kredite koji moraju biti povoljni, a ne lihvarski i s ratama na otplatu’, poručio je Uranija.

Ako može za Agrokor zašto ne i za radnike

Ako se za to mora napraviti i poseban zakon, zašto ne? Ako se za Agrokor mogao napraviti poseban zakon, zašto se ne bi napravio i za radnike koji su dali sve za Hrvatsku i TLM, pita se Uranija.

Osim otkupa po povoljnim cijenama, predložio je i drugu varijantu – da se vjerovnici kroz dogovor odreknu potraživanja. Državne tvrtke mogu se odreći dijela potraživanja na zahtjev države i sindikata, pa bi se iz tih sredstava mogli namiriti radnici, dodao je.

Na pitanje je li zakašnjela reakcija sindikata, budući je u tijeku već treća javna prodaja TLM-ove imovine, Uranija odgovara kako je reakcija pravodobna, a do nje je dovela država, točnije Ivo Sanader i bivša Vlada i oni koji su nakon toga tvrtku upropastili.

‘Istina je da je neuobičajeno miješanje države u ovakav tip postupka, ali kako je država nekad bila vlasnik stanova i budući je suodgovorna za propast TLM-a, postoji pravna i moralna odgovornost da se i sad umiješa i pomogne radnicima’, naglasio je Uranija.

Istaknuo je kako su korisnici stanova mahom hrvatski branitelji, stariji ljudi koji su cijeli radni vijek proveli u TLM-u, a imaju mizerne mirovine i plaćaju najamninu.

‘Oni ovakvu socijalnu eksploziju ne bi izdržali, to bi za njih bilo pogubno, praktički bi značilo smrt’, ustvrdio je Uranija i najavio da će, ako Vladin odgovor ne bude pozitivan, razmotriti druge sindikalne i pravne mogućnosti pa, ako treba, zatražiti i pomoć međunarodnih institucija.

Izvor: tportal.hr

Ured Predsjednice Republike Hrvatske zaprimio je pismo upućeno predsjednici Vlade, ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martini Dalić u kojem se traži iznalaženje odgovarajućeg zakonskog rješenja s ciljem da se bivšim radnicima TLM-a omogući otkup stanova u vlasništvu TLM.a. U nastavku je odgovor Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Odgovor Ureda Predsjednice Republike Hrvatske

 

 

 

 

OSTALE NOVOSTI