Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaVijesti

130 godina Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata

U znak proslave 130 godina postojanja Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata,11.03.2024.  održana  je svečanost koja je obuhvatila značajni doprinos  i prepoznavanje iznimnih doprinosa članova  sindikata tijekom proteklih 130 godina na području Republike Hrvatske.

Prikazan je  video koji je sažeto prikazao ključne trenutke i dostignuća metalaca u Hrvatskoj od 1993. godine pa do danas. Uz to, dodjeljene su i povelje za izniman doprinos radu sindikata  u 2023. godini., koja su uručena onima čiji su rad, predanost i iznimni doprinos unaprijedili rad sindikata u sredinama gdje sindikat djeluje.

Povelju su dobili

Mikel Peruško, regija Središnja Hrvatska

Goran Lukić, regija Jadranska Hrvatska- povelju je preuzeo regionalni povjerenik Juraj Šoljić

Nikolina Perković- regija Panonska Hrvatska

Nikolina Perković je izabrana za Metalku godine za  2023. godini te je kandidat za nagradu SSSH Srce sindikalne solidarnosti za 2023. godinu.

Svečanosti su nazočili predstavnici sindikata, uključujući predsjednike udruženih sindikata unutar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), kao i predstavnici  Hrvatske udruge poslodavaca. Ova prisutnost jasno odražava važnost dijaloga između sindikata i poslodavaca u postizanju održivih i pravednih radnih odnosa.

Osim što je bilo prilika za refleksiju na prošlost, svečanost je naglasila i buduće smjerove djelovanja Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijskog sindikata. Naglasak ostaje na nastavku zalaganja za unapređenje uvjeta rada te jačanje suradnje između sindikata i poslodavaca kako bi se osigurala sigurna radna mjesta.

Ovim putem želimo izraziti zahvalnost svima koji su sudjelovali u obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Prvi koraci našeg sindikata

Hrvatska nije imala teške industrije. Metali su se obrađivali u maloj mjeri, pretežno za domaću sitnu proizvodnju. Većinu metalskih radnika sačinjavali su kovači. Iza kovača slijede građevni i umjetnički bravari, pa limari. Ove dvije struke i čine osnovu za razvoj sindikata kovinarskih radnika u Hrvatskoj.

Prema pisanju novina iz listopada 1869. godine, riječki kovači, udruženi sa stolarima i postolarima, stupili su u  štrajk i podnijeli svoje zahtjeve o skraćenju radnog vremena.

U Zagrebu, 8. lipnja 1890. godine izbio je štrajk kovača. Kovači su u Obrtničkoj komori predali nacrt svojih skromnih zahtjeva. Pokret za poboljšanje prilika kovačkih radnika počeo je 1. svibnja. Majstori se nisu pridržavali dogovorenog kompromisa, stoga su kovači prestali raditi. Nije došlo do sporazuma.

Nakon neuspjeha štrajka 1890. godine bravarski su pomoćnici grada Zagreba podnijeli 14. svibnja 1893. godine svojim poslodavcima memorandum o smanjenju radnog vremena, 1. svibanj postane priznati blagdan…

Tarifni pokret bravarskih radnika iz 1893. godine postigao je: desetosatni radni rad, jednaku visinu dnevnice, neradni dan 1. svibanj i dr.

Nakon uspješnog okončanja tarifnog pokreta zagrebačkih bravarskih radnika, zagrebački kovinari osjećaju sve veću potrebu izgradnje svoje vlastite sindikalne organizacije a nosioci su bravari. 11. ožujka 1894. godine  kovinarski radnici održali javnu skupštinu u restauraciji „Kolo“ u Zagrebu.

Opisani događaji prije 126 godina utemeljio je i budući sindikat hrvatskih metalskih radnika.

U Zagrebu je 20.ožujka 1990. godine održana Peta skupština Sindikata radnika u proizvodni i preradi metala Hrvatske. Nakon godine dana od početka aktivnosti učlanjenja radnika, od tadašnjih 189.000 radnika zaposlenih u metalskoj industriji, u naš se Sindikat učlanilo 110.000 radnika.

Nakon Pete skupštine Sindikata radnika proizvodnje i prerade metala pomno su se pratila događanja unutar samog sindikata.

Putem međunarodne suradnje proučavala su se iskustva drugih te kako su uspostavljeni drugi sindikati u zapadnim europskim državama. Steklo se uvjerenje da se dosadašnja organiziranost sindikata mora promijeniti ako se želi kvalitetno poboljšati rad na ostvarenju interesa članova. Ovo je bio osnovni razlog održavanja Konvencije Sindikata metalaca 7. i 8. lipnja 1993. godine. Na Konvenciji je potvrđena sindikalna reorganizacija Hrvatske, profesionalizacija regionalnih povjerenika, promijenjen je naziv Samostalnog sindikata radnika proizvodnje i prerade metala Hrvatske u  Sindikat metalaca Hrvatske.

Prvi kongres  Sindikata metalaca Hrvatske održan je 20. svibnja 1994. godine. Glasovanjem je za predsjednika  izabran Ivica Jakopčević za mandatno razdoblje 1994.-1998.,

Drugi Kongres Sindikata metalaca Hrvatske  održan je 1998. godine na kojem je ponovno izabran Ivica Jakopčević za predsjednika SMH-IS za mandatno razdoblje 1998-2002.

Treći Kongres Sindikata metalaca Hrvatske održan je 28.05.2002. godine na kojem je za predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske izabran  Ivo Marjanović.

Na 5. Kongresu Sindikata metalaca Hrvatske 17. i 18. lipnja 2010. godine mijenja se naziv Sindikata u Sindikat metalaca Hrvatske- Industrijski sindikat.

Peti  Kongres Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijskog sindikata održan je 17. i 18. lipnja 2010. godine  te je za predsjednika  izabran Vedran Dragičević

Sedmi  Kongres Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata održan je 28. i 29.6. 2018  te  glasanjem predsjedničku funkciju dobiva Siniša Kosić.

OSTALE NOVOSTI