Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

30.godišnjica povijesne akcije radnika Đure Đakovića u obrani Hrvatske

6.svibnja 1991.: Radnici  „Đure Đakovića“ (njih 5000), svojim tijelima spriječili JNA da preuzme 21 tenk, sudbonosan događaj  koji je označio začetak stvaranja hrvatskog oklopništva u Domovinskom ratu

Na današnji dan prije 30 godina, 6.svibnja 1991.godine, radnici Đure Đakovića spriječili su izlazak tenkova iz kruga tvornice pružajući tako snažan otpor agresiji na Republiku Hrvatsku. Naoružani vojnici tadašnje JNA iz bivše brodske vojarne ušli su u tvornicu Specijalnih vozila, želeći otpremiti gotove tenkove na vojni poligon. „Đurini“ metalci, ogorčeni tim postupkom, nisu dopustili da tenkovi napuste tvornički krug. Spontano su se u velikom broju okupili u tvorničkom krugu, a vojnici su se neobavljena posla vratili u brodsku vojarnu.

Prosvjedni skup preko 5000 radnika „Đure Đakovića“ nakon neuspjelog oružanog pokušaja preuzimanja i transporta 21 tenka u vojarnu JNA u Slavonskom Brodu, načeo je i ogolio Armiju koja se uporno deklarirala kao armija svih naroda bivše države. Ono što je u ovom slučaju najvažnije, stekle su se realne mogućnosti da se, ukoliko se zbog embarga ne može nabaviti vlastito oklopno naoružanje, privremeno može „posuditi“ kod onoga kod koga ga ima.

Ovaj uistinu povijesni datum u stvaranju i obrani Republike Hrvatske danas je, nažalost, postao gotovo zaboravljen.

Stoga je na inicijativu i prijedlog Sindikata metalaca Hrvatske konačno izrađena i izdana knjiga koja obrađuje ovaj događaj i njegove sudionike, iz pera autora Frane Piplovića pod nazivom: „Začetak hrvatskog oklopništva, Tenkisti Đure Đakovića – prva oklopna postrojba u obrani Hrvatske“.

Knjiga će biti predstavljena javnosti točno na 30.godišnjicu tog događaja,  6. svibnja 2021. godine ispred upravne zgrade Đuro Đaković Grupe  u 10,00 sati. Prije prezentacije knjige položit će se vijenci za poginule radnike ĐĐ.

Ovaj događaj bio je povijesni dan za Slavonski Brod, radnike Đure Đakovića i sindikalni pokret u Hrvatskoj. Prije 30 godina JNA je htjela preuzeti 21 tenk iz tvornice Đure Đaković i odvesti ih u bivšu vojarnu. Tadašnju Jugoarmiju zaustavilo je 5000 radnika koji su svojim tijelima zaustavili odvoz tenkova koji su trebali biti iskorišteni u agresiji na Hrvatsku i hrvatske građane.

Ubrzo kasnije od tih tenkova formirala se cijela tenkovska satnija 108. brigade Hrvatske vojske, koja je diljem Hrvatske pronosila slavu i čuvala hrvatske građane od neprijatelja.

Tijekom Domovinskog rata kroz redove Hrvatske vojske prošlo je 2600 radnika „Đure Đakovića“, od kojih je 120 poginulo, a 132 su bila ranjena. Radnici  ĐĐ-a sačinjavali su tri slavonskobrodske brigade Hrvatske vojske: 108. , 139. i 157. brigadu te 3.bojnu „Kobre“ slavne 3.gardijske brigade „Kune“.

-Ne smijemo i ne možemo zanemariti uloge Đure Đakovića u Domovinskom ratu. Ovaj događaj se mora obilježavati zbog poginulih branitelja, njihove djece i mladih naraštaja koja moraju proučavati  povijest, a povijest je učiteljica života, poručio je dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić.

OSTALE NOVOSTI