Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

“Ako propadne Đuro Đaković, pola Broda neće imati gdje raditi”

Autor: V. Ružojčić, D. Kustor/Regionalni dnevnik/B.A./HRT16. 01. 2021.  

U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću godina je počela s više optimizma, za razliku od prošle, kada su se za plaće borili prosvjedima. Počelo je restrukturiranje, a traži se i strateški partner bez kojeg će teško stati na noge.

U halama Specijalnih vozila radi se punom parom. Najveći su u Đuro Đaković grupi, a teretni vagoni izvozni su im adut.

– Smanjili su gubitke na vagonima i došli su do faze da posluju određene mjesece s nulom i s dobiti, rekao je predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez.

– Zasad je dobro, vidjet ćemo što će biti kasnije, kaže Siniša Rajković, radnik u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila, i dodaje:

– Kažu da napredujemo u dobrom smjeru.

Zapravo jedinom mogućem – smjeru restrukturiranja pod budnim okom Bruxsellesa.

– Ova je godina puno bolje počela. Ugovorenost je, kako nas uprava izvještava, dobra, rekao je Ivan Barić, zamjenik sindikalnog povjerenika u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila.

Prošla 2020. počela je s dugovima od 600 milijuna kuna. Da ne skliznu u stečaj, pomogla je država jamstvom za kredit od 300 milijuna kuna. Sad rade, uvode red i traže strateškog partnera. Dvije neobvezujuće ponude stigle su od Enna grupe Pavla Vujnovca i konzorcija čeških tvrtki koje odnedavno imaju i udio u vlasništvu Đakovića.

– Mislim da oba potencijalna investitora imaju i snagu i viziju i određene potrebe za ovakvom grupom, kaže Kekez.

– Sindikat metalaca očekuje da se visoka razina socijalnih prava koje radnici Đure Đakovića imaju u kolektivnom ugovoru zadrži, kaže Antun Štivić, zamjenik predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske.

Radnici žele vjerovati u opstanak tvrtke.

– Tko će ostati živjeti u Hrvatskoj? Nitko od nas na kraju. Ako ćemo tako. Ako propadne Đuro Đaković, pola Slavonskog Broda neće imati gdje raditi, kaže Rajković.

Nitko se ne nada takvom scenariju u godini u kojoj nekadašnji gigant slavi stoljeće postojanja. Sudbinska je, a rasplet slijedi do lipnja.

https://vijesti.hrt.hr/700729/ako-propadne-uro-akovic-pola-broda-nece-imati-gdje-raditi

OSTALE NOVOSTI