Loading...
Vijesti

Aranđelovac,16.- 18.10.2013. Održana je Konferencija MOR-a – Deklaracija o multinacionalnim kompanijama

ITC-ILO-1Od 16.-18.10.2013. godine je u Aranđelovcu održana konferencija Međunarodne organizacije rada.ITC-ILO-4  U trodnevnom radu teme su konferencije bile: Deklaracija o multinacionalnim kompanijama-Što od nje imaju radnici?; Fleksibilnost u izazovnim vremenima; Subregionalni trening za sindikate koji imaju članstvo u automobilskoj industriji. Unutar navedenih tema govorilo se i o globalnim okvirnim sporazumima koji se primjenjuju na poslodavce i radnike u automobilskoj industriji, ali i na  dobavljaće za tu industriju; o izmjenama zakona o radu i drugih zakona u području radno-socijalnog zakonodavstva u zemljama čiji su predstavnici bili sudionici  konferencije, o ratificiranim ITC-ILO-2konvencijama i preporukama MOR-a i njihovoj primjeni također u zemljama čiji su predstavnici bili sudionici  konferencije. Konferenciji su prisustvovale delegacije iz Češke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Globalni zaključak Konferencije je da MOR stoji na raspolaganju svim zemljama za pomoć u primjeni konvencija, preporuka i međunarodnih standarda rada zajedno sa Europskom i ITC-ILO-3Svjetskom sindikalnom  organizacijom industrijskih radnika. Međunarodna organizacija rada također potiče na još snažniju primjenu svih dokumenata kao i na analizu njihove primjene najmanje jednom godišnje.

Dokumenti: Global Wagre Report SUMMARY , ILO MNEs Declaration-What’s in it for Workers; MNE Declaration ENOverview of Principles EN; Deklaracija o multinacionalnim kompanijama –EN; HR

OSTALE NOVOSTI