Loading...
Vijesti

Bilješka s radnog sastanka održanog 28. kolovoza 2009. godine u Vladi RH, Trg Sv. Marka 2.

Nazočni:

 • Jadranka Kosor, dipl.iur., predsjednica Vlade RH
 • Damir Polančec, dipl.ing., potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva
 • Leo Begović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva
 • Krunoslav Mesarić, državni tajnik i predstojnik Ureda predsjednice Vlade RH
 • Zlatko Mehun, državni tajnik i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Vlade RH
 • mr. Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u RH
 • Mladen Bekavac, Željezara Split
 • Tonči Mužić, Željezara Split
 • Jozo Ivančević, Željezara Split
 • Katica Nejašmić, Željezara Split

Sastanak je održan na temu: „Aktualna problematika Željezare Split i prijedlozi daljnjih aktivnosti“.

Sastanak je počeo u 12,40 sati.

U uvodnom izlaganju Jadranka Kosor, dipl.iur., predsjednica Vlade ukazala je na zabrinutost i skrb Vlade o sudbini zaposlenih u Željezari Split te spremnost Vlade na svu pomoć Vlade u okviru aktualnih okolnosti, kako bi se osigurala radna perspektiva te materijalna i socijalna sigurnost radnika u Željezari Split. Iskazala je razumijevanje za njihove akcije koje su poduzeli kako bi ukazali vlasnicima tvrtke na nužnost rješavanja prisutnih problema u tvrtki. Istaknula je da je Vlada osigurala sredstva za isplatu plaće radnicima Željezare Split te je predložila da svi sindikati u Željezari Split imenuju jednog zajedničkog predstavnika koji će s predstavnicima Vlade sudjelovati u daljnjim razgovorima i iznalaženju trajnog rješenja daljnjeg poslovanja Željezare Split, a kako bi se taj zadatak završio do kraja listopada ove godine. U međuvremenu, u prijelaznom razdoblju do konačnog rješenja, Vlada će osigurati odgovarajuću materijalnu sigurnost radnika Željezare Split. Naglasila je da su predstavnici Vlade i sindikata Željezare Split na istoj strani i da su im ciljevi zajednički.

Nazočni predstavnici sindikata Željezare Split zahvalili su predsjednici Vlade RH na iskazanom interesu za njihove probleme, brzoj i pozitivnoj reakciji te su iskazali spremnost na zajedničku suradnju, a u cilju pronalaženja učinkovitih rješenja koja će doprinijeti opstanku Željezare Split.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, prezentirao je kronologiju preuzimanja Željezare Split od strane Zlomrexa, kojom prilikom su i predstavnici sindikata bili uključeni u izbor partnera, kao i sklapanje socijalnog sporazuma. Nakon što su nastupili određeni problemi, osobno je uspostavio kontakt s predstavnicima Zlomrexa te su dogovorene daljnje intenzivne aktivnosti kako bi se pronašao novi partner koji će omogućiti uspostavu normalne proizvodnje, a time i izvršavanje obveza prema zaposlenima.

 

Nakon rasprave jednoglasno su prihvaćeni slijedeći

Zaključci

 1. Vlada RH i sindikati Željezare Split suglasni su o istovjetnim ciljevima koje žele postići i na čijem će ostvarivanju surađivati u iznalaženju odgovarajućeg rješenja daljnjeg poslovanja Željezare Split.
 2. Vlada RH se obvezuje da će iznaći način za isplatu minimalnih plaća do kraja listopada 2009. godine, do kada će se razriješiti odnosi s Zlomrexom i novim mogućim vlasnikom.
 3. U skladu sa zahtjevom Vlade RH i dogovorom postignutim s predstavnicima Zlomrexa, u daljnje pregovore s potencijalnim kupcem Željezare Split, uz predstavnike Vlade biti će uključen jedan zajednički predstavnik sindikata koji djeluju u Željezari Split.
  Sindikati će pisanu obavijest o imenovanom predstavniku žurno dostaviti Vladi RH.
 4. U razdoblju u kojem će se razmatrati moguća rješenja oko preuzimanja Željezare Split od strane novog kupca, a najkasnije do kraja listopada 2009. godine, sindikata Željezare Split preuzimaju obvezu suzdržavanja od bilo kakvih sindikalnih akcija.

Sastanak je završen u 13,30 sati.

 

        Predstojnik

mr. Vitomir Begović, v.r.

OSTALE NOVOSTI