Loading...
Vijesti

Brodogradnja treba Republici Hrvatskoj

Split, 5.prosinca 2009.-Za «okruglim stolom» što su ga u Splitu jučer organizirali  Sindikat metalaca Hrvatske, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Pomorski institut u osnivanju iz Splita i Paneuropski kongres iz Splita, okupilo se 48 sudionika.  Uvodna izlaganja  podnijeli su prof. dr. sc. Roko Markovina (FESB-Split):“Istina o hrvatskoj brodogradnji 2009.“; Vedran Dragičević (SMH): „Preustroj hrvatske brodogradnje“;Ivo Jukić, dipl. inž. (savjetnik-stečajni upravitelj): „Je li stečaj rješenje za hrvatsku brodogradnju“ i Ivan Knežević, pom. kapetan (Paneuropski kongres- Split): „Model financiranja izgradnje brodova domaćim kapitalom u doba recesije“. Nakon konstruktivne rasprave usvojeni su sljedeći zaključci:
1.Brodogradnja je jedina preostala industrija u RH, njoj je potrebna i ne smije se dopustiti njezino gašenje. S obzirom da se nisu izvele sve potrebne predradnje za raspisivanje 2. kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta, procjenjuje se da u ovom trenutku nema realnog izgleda da se pojavi ozbiljniji kupac brodogradilišta, što može dovesti do stečajnog procesa i likvidacije brodogradilišta, čime prijeti opasnost od jednokratnog financijskog udara na državni proračun od cca 2.0 milijardi eura, što se ne smije dopustiti. Stoga se od Vlade RH traži odgađanje raspisivanja natječaja, u kojem će razdoblju brodograđevna znanost i struka pripomoći Vladi RH da kvalitetno pripremi najpovoljniji model preustroja i privatizacije hrvatske brodogradnje.
2.Brodograđevna znanost i struka još od 1992. nude svoju pomoć Vladi RH, ali je sve ostalo samo na ponudama, pa se ponovno nudi Vladi RH suradnja i pomoć u: iznalaženju najboljeg modela za uspješan preustroj i privatizaciju hrvatske brodogradnje, pripremi natječaja za 2. krug, izradi kriterija za izbor eventualnih kupaca i provjeri boniteta kupaca i sl.
3.Istovremeno s pripremom za preustroj i privatizaciju hrvatske brodogradnje, brodograđevna znanost i struka zahtijevaju od Vlade RH da se u Hrvatskom saboru  , po hitnom postupku, donese POSEBAN ZAKON O BRODOGRADNJI, u svrhu sprječavanja nekontroliranog stečaja i likvidacije brodogradilišta .
4.Ovo će usporiti otvaranje Poglavlja 8 u pregovorima sa EU, ali nije pametno, u ovom trenutku, potpuno nepripremljen ( i ne samo za područje brodogradnje) srljati u pregovore, jer  iskustvo ulaska drugih zemalja u EU svjedoči o tomu da „kakav uđeš u EU-takav ćeš biti i prihvaćen od većine, a takav ćeš i ostati“, pa se traži od Vlade RH da u novim pregovorima s EU osigura opstanak hrvatske brodogradnje.
4.U međuvremenu, dok se spomenuto ne ostvari, Vlada treba osigurati brodogradilištima likvidnost i garancije za nove ugovore ( financiranjem iz domaćeg kapitala-fondovi ili stranog kapitala uz državne garancije).
5.Na Vladi RH i na pravosuđu je da istraži i zaustavi kriminalne radnje koje su se dešavale svih ovih godina u brodogradilištima.
6.Žurno započeti s depolitizacijom i reorganizacijom brodogradilišta na temeljne i ostale djelatnosti i sustavnim radom i znanjem, uz određena odricanja, postupno izaći iz krize.
7.Struka i znanost, uz podršku SMH, predlažu da se navedeno može provesti staloženo, mudro i s iznimnim zalaganjem svih sudionika u procesu preustroja. Struka i znanost žele i mogu pomoći Vladi RH u iznalaženju najboljeg rješenja na opće zadovoljstvo, jer brodogradnja treba ovoj zemlji i ona za nju nema zamjene.
8.Brodogradnja čini 12-15% izvoza RH, osigurava posao za oko 40.500 radnika , hrani oko 200.000 žitelja RH, daje u Proračun RH oko 1,8 mlrd kn i nije kriva za nastale gubitke u proteklom razdoblju ( osim neprihvatljivog podržavljenja bivše društvene imovine 1991., znatno većeg tečaja kn prema stranim valutama od realnog – što pogoduje uvoznicima, a uništava izvoz, poskupljenja čelika u zadnjih četiri godine za oko 450%, nedovoljnog činjenja svih dosadašnjih vlada RH na prevladavanju uočenih problema u brodogradnji, izostajanja daljnje tehnološke obnove brodogradilišta i sl.), a njezino gašenje ne bi nikome donijelo dobrobit, već veliku štetu.
9.O svemu navedenom treba žurno izvijestiti Vladu RH, koja treba donijeti mudre odluke, kako ne bi došlo do velikih problema i socijalnih nemira, koji bi mogli imati i neželjene posljedice, danas još nesagledive za budućnost ove zemlje i njezinog gospodarstva. Situacija je ozbiljna i ne trpi odlaganja.

OSTALE NOVOSTI