Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Brodogradnja u Puli i Rijeci mora opstati

Pula,13.veljače 2018. godine. U Puli je 13.02.2018. godine u prostorijama Uljanika održana konferencija za novinare svih sindikata koji djeluju u Uljaniku pod nazivom „Kako u Uljaniku sačuvati radna mjesta i brodograđevnu djelatnost.“ Sindikati su obavijestiti javnost o svojim zahtjevima prema Upravi i budućem strateškom partneru ili strateškim partnerima kao i o mogućim daljnjim aktivnostima koje će poduzimati na lokaciji Uljanik Pula i 3. MAJ Rijeka. Sindikati koji djeluju u Uljaniku su jedini pozvani izraziti svoja stajališta i eventualno organizirati akcije isključivo radi očuvanja radnih mjesta u brodograđevnoj industriji u Uljanik Grupi.

Ispred SMH-IS govorio je predsjednik Vedran Dragičević koji je posebno naglasio potrebu da skupština 16. veljače 2018., kada je i sazvana, donese odluku za dokapitalizaciju.

– Apsolutno smo za to da se u petak izglasa dokapitalizacija jer ako se to ne napravi idemo u stečaj. Znamo svi da je Vlada dosad isplatila jedan dio tranše od 96 milijuna eura koliko je odobrila Europska komisija. Sada bi nakon skupštine trebalo ići dalje. S druge strane, priča koja se prezentira oko restrukturiranja je samo priča i lista dobrih želja i puštanje balona, nastavio je Dragičević. Veli da ju Uprava prezentira na svim skupovima radnika, ali da će se pravi program napraviti tek nakon što se krene u dokapitalizaciju i to s novim vlasnikom, Vladom i u razgovoru sa sindikatima.

– Stav sindikata po tom pitanju je sasvim jasan. Protiv smo masovnog otpuštanja ljudi i da se ugasi brodogradilište. U suprotnom stupamo u sindikalne akcije, kazao je Dragičević.

Posebno je značajno naglasiti da su interes za Uljanik do sada iskazali  talijansko brodogradilište Fincantieri iz Monfalconea i nizozemska Damen Grupa, jedna od najvećih grupacija brodogradilišta u svijetu, uz Danka Končara i napuljsku Palumbo Grupu koji su također zainteresirani za dokapitalizaciju pulskog Uljanika. Kako su interes iskazali značajne grupacije brodogradilišta u svijetu cijenimo da bi se sačuvala brodograđevna djelatnost u Uljanik Grupi.

Jutarnji list  sssh

OSTALE NOVOSTI