Loading...
Vijesti

Cjeloživotno učenje je važna karika u sustavu obrazovanja radnika metalskog sektora

U dvodnevnoj radnoj posjeti su 29. i  30. 01.2013. godine bili su kolege DSCN1811Paul DSCN1808Andela neovisni stručnjak, nositelj projekta i Jackline Van Stigt voditeljica metalskog sektora u FNV Bongenoten, iz sindikata metalaca Nizozemske koji su prezentirali moguće projekte cjeloživotnog učenja, svoja iskustva koja će rado prenijeti u Hrvatsku ako u metalskom sektoru za to postoji interes. Tako su 29.01.2013. godine vođeni o projektu razgovori u SMH-IS, a 30.01.2013. godine je održan sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Na tom sastanku su bili prisutni:

Ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava: Mirando Mrsić, ministar, Marko Krištof, zamjenik ministra

Ispred Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata Vedran Dragičević, predsjednik, Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika; Juraj Šoljić, predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica BI 3. Maj, Slavko Bilota, glavni sindikalni povjerenik u BRODOTROGIRU, Joško Franić, glavni sindikalni povjerenik Brodosplit.

20130130_091541Predlagači projekta su Paul Andela neovisni stručnjak, nositelj projekta i Jackline Van Stigt voditeljica metalskog sektora u FNV Bongenoten, nizozemski sindikat metalaca, te Mato Lalić i Teuta Krilić, voditelji ureda IndustriALL u Zagrebu.

Od uprava brodogradilišta: Jagoda Bulat, direktorica sektora općih poslova BRODOSPLIT, Predrag Bozanić, član Uprave 3. Maj i Janko Povše, direktor općih i kadrovskih poslova 3. Maj, te Zoran Butić, rukovoditelj Sektora zajednički poslovi Brodotrogir.

Na inicijativu SMH-IS i projektnog tima održan je sastanak u vezi početka aktivnosti na promociji i provedbi sustava cjeloživotnog učenja. Važnost strukovnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja posebno je naglašeno kao potreba i neminovnost u Lisabonskoj strategiji, jednom od temeljnih dokumenata Europske unije. Europska unija prepoznaje potrebu razvijanja novih znanja i vještina kako bi na taj način radnici stekli dodatna znanja i kompetencije te bili konkurentni na tržištu rada. Republika Hrvatska kao buduća zemlja članica slijedi europske trendove i prilagođava vlastito zakonodavstvo europskom okviru. Ministar je naglasio da se Ministarstvo rada i 20130130_091420mirovinskoga sustava na vlastitu inicijativu uključilo u provedbu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kako bi stvaranjem registra zanimanja i za njih potrebnih kompetencija te kontinuiranim praćenjem potreba tržišta rada što kvalitetnije odgovorilo na potrebu usklađivanja sustava obrazovanja s tržištem rada. Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru Vlada je na sjednici održanoj 24. siječnja 2013. uputila u drugo čitanje, a očekuje se da će ga Sabor usvojiti početkom veljače. Pomoćnik ministra je naglasio da postoji mogućnost da se uspostava sustava cjeloživotnog obrazovanja djelomično financira i putem europskih projekata, za koje je nadležna Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Paul Andela neovisni stručnjak, nositelj projekta i Jackline Van Stigt voditeljica metalskog sektora u FNV Bongenoten, predstavili su detaljno projekt sustava cjeloživotnog učenja na tripartitnoj razini s jasnim obvezama svakog od socijalnih partnera u projektu. Svim radnicima a ne samo onima po ocijeni poslodavca treba pružiti istu mogućnost za obrazovanje u sustavu cjeloživotnog učenja.

SMH-IS je predložio da prvi pilot projekt bude na razini brodogradilišta koje će imati potrebu restrukturiranja radi djelomične izmjene djelatnosti, u smislu potrebe za nekim drugim strukama i zanimanjima. Cilj je projekt što prije proširiti na cijeli metalski sektor.

20130130_091510Nakon sastanka u MRMS-u usvojeni su i slijedeći zaključci:

1. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava podržava predloženi projekt i aktivno će sudjelovati na promociji i uvođenju sustava cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. Ministarstvo će u suradnji s drugim dionicima stvarati zakonski okvir koji će omogućiti nesmetano provođenje svih aktivnosti vezanih uz cjeloživotno učenje.

2. SMH-IS podržava projekt i aktivno će u njemu sudjelovati raspoloživim resursima (financijskim i kadrovskim), a što će ujedno značiti novu ponudu za članstvo SMH-IS

3. Strana prisutnih poslodavaca se također izjasnila za takav oblik i sustav obrazovanja.

4. Nositelji ovog značajnog projekta obvezali su se izraditi pismo namjere koje će se potpisati na tripartitnoj razini čime bi suštinski i projekt započeo.

Nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava biti će potpisana i zajednička Promemorija od strane ministra Mrsića i Vedrana Dragičevića, predsjednika SMH-IS.

OSTALE NOVOSTI