Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaVijesti

COVID-19: EU treba kolektivni odgovor i radnici moraju biti zaštićeni

Europa je postala epicentar pandemije koja pogađa sve države članice EU. EU sada mora odgovoriti brzo, snažno i koordinirano kako bi zaštitila svoje ljude od COVID-19 i izbjegla veliku ekonomsku recesiju.

Paket za hitne slučajeve koji je Komisija EU predstavila 13. ožujka korak je u pravom smjeru. U skladu s mjerama koje poduzimaju neke nacionalne vlade, ključno je da EU usvoji krovni plan za izvanredne situacije. Ovaj plan mora osigurati potrebne sanitarne potrepštine za zdravstvene sustave EU-a; zajamčiti da države članice mogu u potpunosti iskoristiti fleksibilnost državnih potpora i okvira Pakta za stabilnost i rast za jačanje gospodarstva; pružanje podrške osobama na čije su prihode i radna mjesta pogođeni i podržavaju tvrtke na koje imaju utjecaja. EU mora dati odgovor u razmjeru ove globalne prijetnje!

Radnici moraju biti zaštićeni, a poslodavci moraju preuzeti odgovornost prema njima. Nije svaki radnik u mogućnosti raditi od kuće. Industrijski radnici na proizvodnoj liniji ne mogu daljinski raditi i poslodavci moraju poduzeti odgovarajuće mjere kako bi ih zaštitili. Ako to poslodavci ne učine, dovest će ih u opasnost i to je neprihvatljivo. Poslodavci moraju usmjeriti svoje napore na prevenciju, uključujući socijalno distanciranje na radnom mjestu, prilagođavanje radnog vremena kako bi se spriječilo radnike da putuju tijekom radnog vremena, itd. Socijalni partneri na svim razinama trebali bi raspravljati i dogovarati se o hitnim mjerama zaštite zdravlja radnika na radnom mjestu. Ako to ne učine, javna tijela moraju poduzeti korake.

Javna tijela trebala bi u potpunosti nadoknaditi plaće radnika za koje se traži da pređu u karantenu i nemaju mogućnost rada od kuće. Javna tijela moraju također pružiti bolničku plaću svakom radniku. Eksplozijama nesigurnog rada tijekom posljednjih desetljeća, mnogi se radnici zapravo ne kvalificiraju za plaću bolovanja. Dakle, mnogi potencijalno izloženi radnici nastavit će s radom umjesto da se dobrovoljno samoizoliraju. Ne možemo prihvatiti da će najugroženiji radnici riskirati infekciju radeći i doprinijeti širenju virusa jer oni ostaju izvan okvira hitnih mjera. EU mora jamčiti da bez obzira na oblik rada, svaki radnik ima pravo na bolničku naknadu od prvog dana s potpunom naknadom za gubitak prihoda.

U narednim tjednima industriAll Europe pažljivo će pratiti utjecaj epidemije COVID-19 na industrijski sektor i industrijske radnike.

Orginalni tekst: https://news.industriall-europe.eu

OSTALE NOVOSTI