Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

ĐĐ Alatnica još radi, domaće rakete NE lete

U svečarskoj atmosferi, vlasnik brodske Alatnice Nikola Veočić zajedno sa predstavnicima sindikata u povodu puštanja u rad dva nova obradna centra HURCO 30VMX, vrijedna 1,2 milijuna kuna, podsjetio je na još uvijek neriješeno pitanje uvoza protugradnih raketa kazavši kako je do rata Hrvatska trošila 50 posto protugradnih raketa u Jugoslaviji koje su bile proizvedene u Srbiji i Crnoj Gori, a sada Državni hidrometeorološki zavod opet uvozi i koristi rakete istih proizvođača, a jedini hrvatski proizvođač protugradnih raketa, Alatnica, propada.

Tom prigodom,  predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević, uz kojega je bio prisutan i regionalni povjerenik za Slavonsko-baranjsku regiju, Antun Štivić, izjavio je kako je riječ o tome da neki uzimaju  proviziju i kako zbog osobne koristi uništavaju, više od 100 obitelji i 400 ljudi upozorivši pritom i na problem deindustrijalizacije Republike Hrvatske.

Tvornica Alatnica bila je na ivici sloma, još uvijek opstaje zahvaljujući i Sindikatu metalaca Hrvatske-Industrijskom sindikatu. Suočena s recesijom dobila je pristanak Sindikata na smanjenje plaća ali, ostale su neriješene obveze prema državi koje su u međuvremenu dosegle 11 milijuna kuna. Nije moguće kako netko misli da će Alatnica, ali i druga društva u industriji, moći vratiti svoje dugove a da ništa ne rade.

Iako danas Alatnica 85% proizvodnje izvozi u Švicarsku, Njemačku i Austriju, vlasnik, g. Veočić, podsjeća da je Alatnica zbog krize i gubitka posla, zapala u teškoće zbog kojih joj prijeti stečaj. Od sindikata traži ponovnu intervenciju u Vladi.

(Foto: M. Radošević, SBplus)

OSTALE NOVOSTI