Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaVijesti

Donesene nove mjere potpore za očuvanje radnih mjesta

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predložilo je niz mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Prva od navedenih mjera uključuje financiranje 100% troška neto minimalne plaće u naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predložilo je niz mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima.

Prva od navedenih mjera uključuje financiranje 100% troška neto minimalne plaće u naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja, čime bi bilo obuhvaćeno oko 400 tisuća radnih mjesta. Mjeru ne bi mogli koristiti poslodavci koji koriste druge mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugih davatelja, a kojima je opravdani trošak i trošak plaće, a poslodavcima koji će koristiti ovu mjeru uvodi se restrikcija uvoza radne snage ili zapošljavanja. Kako će HZZ svoje aktivnosti usmjeriti na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima i sektorima koji su najugroženiji, predlaže se privremena obustava potpora za samozapošljavanje i zapošljavanje. Osigurat će se isplata minimalne plaće za osobe s invaliditetom zbog zadržavanja u zaposlenosti te odgoda plaćanja novčane naknade za sve poslodavce obveznike kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, s 30% na 20% minimalne plaće.

Uz navedeno, a u svrhu očuvanja radnih mjesta sezonske radne snage mijenjaju se uvjeti korištenja mjere Stalni sezonac, mjere koja je inače dostupna poslodavcima najviše u ugostiteljstvu i turizmu te uključuje novčanu pomoć u trajanju do šest mjeseci stalnom sezoncu, a poslodavcu sufinanciranje troška produženog mirovinskog osiguranja. Prijedlog je da se prava stalnom sezoncu i poslodavcu produlje na period dulji od 6 mjeseci, a novčana pomoć ne može biti niža od iznosa minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja (za 2020. godinu iznosi 1.625,00 kuna). Trošak produženog mirovinskog osiguranja koji Zavod može sufinancirati je 664,39 kuna.

izvor: koronavirus.hr

OSTALE NOVOSTI