Loading...
Vijesti

Dragičević ministru Kalmeti demistificirao riječki prosvjed

Zagreb, 9. travnja 2010.-Nakon riječkoga radničkoga prosvjeda, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Božidar Kalmeta jučer ujutro zatražio je sastanak s predsjednicom SSSH Anom Knežević, koji je počeo poslije 15,00 sati. U razgovoru s ministrom mora, prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom sudjelovali su, osim Ane Knežević, v.d. predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Mirko Štorga, u ime odsutnoga predsjednika PPDIV-a prisutan  je bio Marinko Vrsaljko, voditelj tržišta rada, tarifne politike i odnosa s poslodavcima u PPDIV-u i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.
Ministar Kalmeta osvrnuo se na riječki prosvjed, naglasivši kako on nije protiv prosvjeda, jer je to legitimno pravo i objasnio svoje riječi kojima je izazvao brodograditelje 3. maja, spominjući kako prosvjed može otežati privatizaciju odnosno utjecati na potencijalne ulagače.
Ana Knežević predsjednika GSV-a Kalmetu ukratko je upoznala sa organizacijom SSSH i sindikalnom scenom Hrvatske i ponovno upozorila na nezadovoljstvo socijalnim dijalogom, posebice sektorskim.
-Cilj bi nam trebao biti kvalitetan socijalni dijalog – kazala je Ana Knežević.
Vedran Dragičević, ponukan pričama o politizaciji prosvjeda, još je jednom naglasio kako riječki prosvjed nije imao nikakvih političkih konotacija i o njemu se nije razgovaralo sa strankama i njihovim predstavnicima. A zašto je 3. maj izašao na prosvjed – neizvjesnost, nervoza ljudi, zastrašenost što će biti poslije 20. travnja…Iz Vlade nikada nismo dobili neko jamstvo, kvalitetan odgovor, sve se svelo na «nitko ne zna što će biti 20. travnja»- naglasio je Dragičević, u nastavku govoreći o stanju u metalskoj djelatnosti u kojoj je već u dvadesetak tvrtki smanjena plaća i do 30 posto, dogovorno s upravama, samo da bi se sačuvala radna mjesta. U godinu dana u grani metalske industrije izgubljeno je 12.700 radnih mjesta!

Dragica Mišeljić, osim što je upozorila na sve teži položaj radnika u sektoru trgovine, apelirala je na predsjednika GSV-a da se potrudi GSV pretvoriti tijekom svojega mandata u «oazu pravog socijalnog dijaloga», gdje se odluke donositi suglasjem svih partnera. Mirko Štorga se založio za donošenje izmjena  Zakona o reprezentativnosti i Zakona o radu, te podjelu sindikalne imovine, jer «to Vladu ništa ne košta, a olakšat će rad i napraviti u redu». Marinko Vrsaljko ukazao je na potrebu «dubljih strukturnih promjena i pregrupiranje sindikata», spominjući primjer Njemačke u kojoj « kancelarka Merkel s DGB-om dogovara političke poteze». Ukazao je i na problem u radu GSV-a odnosno kako sindikalnu stranu (i njihove prijedloge) zajednički  nadglasaju Vlada i poslodavci. Eduard Andrić upozorio je na prijetnju poslodavaca o otkazivanju nacionalnog kolektivnog ugovora, kao i posljedičnu prijetnju STUH-a organiziranjem generalnog štrajka u turističkoj sezoni. Problem je što bi on imao dugoročne posljedice i nanio štetu turizmu. Predsjednica SSSH Ana Knežević sve će primjedbe i prijedloge, spomenute u razgovoru s Kalmetom, dostaviti u pisanome obliku  predsjedniku GSV-a.

OSTALE NOVOSTI