Loading...
Vijesti

Dragičević s Europskom komisijom

Bruxelles, 7. svibnja 2010. – Europska komisija ne inzistira na stečaju kao jedinoj opciji, nego je otvorena za razgovor. Inzistira samo da nema više državnih subvencija – kazao je Vedran Dragičević, v.d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatska, po završetku današnjeg razgovora u EK s generalnim direktorom za tržišno natjecanje EK Alexanderom Italianerom, spominjući kako hrvatska Vlada mora Europskoj komisiji predstaviti plan o održanju hrvatske brodogradnje radi nastavka proizvodnje, a brodogradilišta moraju dokazati da mogu pozitivno financijski poslovati. Sastanku u EK prisustovali su i glavni sindikalni povjerenik SMH u «3.maju» Juraj Šoljić, glavni tajnik Europske federacije metalaca Peter Scherer i politička tajnica EMF-a Mina Vukojćić.
S detaljima plana B, u slučaju propasti natječaja, Dragičević, kako reče, nije upoznat, ali smatra kako njegove glavne točke obećavaju opstanak brodograđevne industrije, iako s nešto manjim brojem radnika.

– Smanjivanje potrošnje u brodogradilištima objedinjavanjem prodaje i nabave te stvaranjem holdinga od triju većih brodogradilišta, čime bi se nadzirali ulaz i izlaz novca i svi postupci u brodogradnji, dobra je zamisao. Uprave već rade održive programe za idućih pet godina koji moraju pokazati kako se može raditi bez subvencija. Uvjeren sam kako mi to možemo i sad je na Vladi i našoj pameti da to dobro predstavimo, zaključio je Vedran Dragičević.

OSTALE NOVOSTI