Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću od 57,4 mil. eura

Europska komisija je u srijedu odobrila Hrvatskoj da strojarskoj grupaciji Đuro Đaković d.d. dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost, navodi Komisija.

Komisija je 8. svibnja 2020. odobrila potporu za sanaciju grupacije Đuro Đaković u obliku državnog jamstva Republike Hrvatske za zajam grupaciji u iznosu od 40,31 milijuna eura (300 milijuna kuna). Državno jamstvo grupaciji je omogućilo da zadovolji hitne potrebe za likvidnošću i nastavi poslovati, pri čemu je narušavanje tržišnog natjecanja ograničeno do odobrenja plana restrukturiranja. Hrvatska se tada obvezala dostaviti plan restrukturiranja za grupaciju Đuro Đaković u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.

Hrvatska je dostavila plan restrukturiranja i obavijestila Komisiju o svojim planovima da grupaciji dodijeli potporu za restrukturiranje. Planirana potpora za restrukturiranje pružit će se u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura. Planom restrukturiranja predviđeno je i da privatni ulagač, tj. konzorcij čeških društava koja posluju u istom sektoru, DD Acquisition, sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala novčanim doprinosima i doprinosima u naravi u iznosu od otprilike 64 milijuna eura.

Nakon povećanja kapitala novi ulagač postat će većinski dioničar grupacije Đuro Đaković, koji će novčanim sredstvima i sinergijama te svojim iskustvom i poznavanjem tržišta poduprijeti različite aspekte restrukturiranja.

Komisija je utvrdila da je potpora nužna kako bi se postigla dugoročna održivost društva Đuro Đaković i izbjegla potreba za kontinuiranom državnom potporom. To će se postići i time što će kontrolu nad društvom steći privatni ulagač s osnovnom djelatnošću u istoj industriji.

Komisija je također utvrdila da je potpora primjerena, jer se njome podupire sveobuhvatan plan restrukturiranja koji traje do kraja 2023., i razmjerna, jer vlastiti doprinos iznosi više od 50 posto troškova restrukturiranja, a grupacija i ulagač osigurali su ga po tržišnim uvjetima.

Također su, kako bi se ograničilo moguće narušavanje tržišnog natjecanja na tržištu teretnih vagona na kojem grupacija posluje, uvedene kompenzacijske mjere tako što je likvidirano društvo kći Đuro Đaković Industrial Solutions, čime se grupacija povukla s tržišta projektnog inženjeringa i prekinuta je proizvodnja triju vrsta vagona.

Đuro Đaković ima 733 zaposlenika i raznolik industrijski asortiman koji uključuje proizvode za obranu, prijevoz, industriju i energetiku. Osnovna djelatnost grupacije danas je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene. Đuro Đaković poduzeće je iz istočnog dijela kontinentalne Hrvatske, odnosno regije pod posebnom državnom skrbi s visokom i trajnom nezaposlenošću u kojoj se otvara malo radnih mjesta. Ta grupacija suočava se s poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika, među kojima je i smanjenje potrošnje u području obrane u Hrvatskoj posljednjih godina, navodi Komisija.

IZVOR: 24sata.hr

OSTALE NOVOSTI