Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

ELKA ima novu proizvodnu liniju vrijednu 15 milijuna kuna

Najveća tvrtka za proizvodnju kabela u regiji – zagrebačka ELKA – u novu je proizvodnu liniju uložila 15 milijuna kuna, a danas je stroj u rad pustio premijer Andrej Plenković. Novi stroj proizvodi vodiče, srce svakog kabela kojim teče električna energija, a u odnosu na dosadašnje strojeve povećava kvalitetu i efikasnost uz manje troškove.

„Ako je dužina ekvatora 40.000 kilometara, ELKA u manje od dvije godine proizvodnje pokrije opseg Zemlje. Odlučili smo ulagati u budućnost i modernizaciju: stoga širimo postojeće kapacitete novim strojem za izradu vodiča. U današnjim uvjetima poslovanja na međunarodnim tržištima možete opstati samo uz stalna ulaganja u tehnologiju i efikasnost. Uz novu liniju proizvodnje ELKA ostvaruje šest tona kabela po zaposleniku u jednom mjesecu, što je respektabilna efikasnost, dok se ukupno proizvede 1500 tona kabela mjesečno, odnosno gotovo 18.000 tona kabela godišnje“, rekao je Gordan Miler, direktor tvrtke ELKA.

Dodao je kako je novi stroj za izradu vodiča dug 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, što udvostručuje dosadašnju proizvodnju, a donosi i značajne uštede, prvenstveno na energiji.

Puštanju novog stroja prisustvovali su i predsjednik Sindikata metalaca Hrvaske- Industrijskog Sindikata Siniša Kosić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i regionalna povjerenica SMH-IS Ljubica Horvat.

foto:Marin Tironi/Pixsell

izvor: poslovni.hr

OSTALE NOVOSTI