Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeRegija - Jadranska HrvatskaVijesti

Hoće li opstati hrvatska brodogradnja?

 

 

Zašto ni danas ministar i Uprava nisu željeli otkriti tko je sve poslao ponude za Uljanik? Zašto se taje ulagači? Mogu li se radnici nadati isplati plaća za prosinac i siječanj? Hoće li se uspjeti zaustaviti stečaj 3. maja? Je li konačno rješenje ipak na pomolu?

Gosti emisije Otvoreno bili su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan (SDP) Valter Flego, župan Istarske županije (IDS), Boris Cerovac,predsjednik Jadranskog sindikata i Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista.

Ministar Horvat je odmah na početku naglasio da u ovom trenutku nismo svjesni činjenice da problemi koji su dočekali ovu Vladu nisu rješivi ne bi  bili jamac za kredit niti bi davali jamstva za plaće radnicima, ne bi niti posuđivali Uljanik grupi novac za minimalac.

– U proces smo se uključili s namjerom da se pronađe partner koji  željeti i moći i podnijeti brojke restrukturiranja. Neću komentirati niti jedan iskaz strateških partnera. Ponude nisam vidio, vidjela ih je Uprava. Imala je dva dana da od ponuda napravi blic analizu i došli su s njom danas na sastanak, rekao je Horvat.

– Partneri su svjesni činjenice da su je Uljanik grupa izlistana na burzi, potpisali su zaštitu podataka. Tom procesom treba mir i tišina da dođe do kraja. Ponavljat ću pet dana ako treba – preuzeli smo obveze i kao Vlada ćemo ih ispoštovati. Potpisani su ugovori o zaštiti podataka. Nakon analiza donijet će se odluka tko će biti partner u restrukturiranju brodogradilišta. Molim novinare i javnost da u miru uprava proanalizira ponude. Siguran sam da ćemo dobiti partnera koji će moći pratiti zajedno s državom restrukturirati brodogradilišta,  smatra ministar.

– Današnja objava partnera ne bi nikoga opteretila. Ovo je apsolutna netransparentnost. Ne znamo niti kriterij prema kojem će se donijeti odluka. Porezni obveznici su u 2018. platili 2,5 mlrd. kuna, ove godine još 1 mlrd., a možda i još 700 milijuna kuna, a možda će država morati sudjelovati s još od 1,5 milijardi do 2 milijarde kuna, upozorio je Laušić.

– Ne bih te brojke komentirao. Niti jedan proces dosad nije bio ovako transparentan. Prema potencijalnim partnerima sve je pokazano, dobili su sve relevantne informacije. Kvalificirati proces kao netransparentan nije, rekao je ministar Horvat reagirajući na Laušića.

Sindikalist Cerovac rekao je kako su bili skeptični putujući danas za Zagreb.

– Mislili smo da nećemo dobiti informacije kako postoji budućnost za uljanik i 3. maj. No čuli smo novosti koje su, barem meni, puno značile. Razgovara se o pronalaženju novca za isplatu plaća za 12. i 1. mjesec. Stečajni postupci se žele odgoditi. Želimo budućnost kroz rješenje sa strateškim partnerom. Spremni su doći s planom restrukturiranja što prije. No puno puta smo bili izigrani. Uzet ćemo ovo kao dobro, ali s dozom rezerve, rekao je Cerovac.

– Čudim se ministru na optimizmu. Ponude nije vidio pa ne znam na čemu gaji optimizam. Tisuću radnika je otišlo, tvrtke su pred stečajem,  brodovi se otkazuju. Puno je gore nego prije nekoliko mjeseci kad smo bili u ovom studiju na istu temu. Država nema člana uprave i meni to upće nije jasno. Zašto se ne prihvati njemačka ponuda da se otkupi 3. maj od Uljanika, upitao je Komadina objašnjavajući kako je čuo za tu ponudu te da Uljanik ju neće niti razmatrati.

Dodao je da je 3. maj taoc Uljanika, Svojevremeno je Uljanik spašavao 3. maj.

-Sad bi Brodosplit trebao spašavati Uljanik po nekim teorijama. Ne vjerujem u ta spašavanja jedni drugih nego u gomilanje problema. Treba naći zdravog investitora i treba transparentno voditi postupak, rekao je te pitao ministra Horvata jer zna tko je privremeni stečajni upravitelj Loris Rak.

– On je predsjednik kluba SDP-a u županijskog skupštini gdje sam ja župan. Tko ga je tu imenovao nemam pojma, navodno sudac iz Pazina. Što će građani zaključiti: HDZ-ova vlada, SDP-ov stečajni upravitelj u IDS-ovoj Istri. Nije bilo baš najpametnije da se imenuje Lorisa Rak, rekao je Komadina.
Odmah je reagirao ministar Horvat i rekao da se mora nasmijati jer je Komadina počeo izlaganje s meni nije jasno.

– Ja ću vam pojasniti. Dvije i pol milijarde jamstva ispotpisivala je vaša vlada 2015. godine. Nisam vidio ponude dok se ne napravi analiza, ne miješam se u posao Uprave. Niti je ministarstvo gospodarstva biralo prvog strateškog partnera niti ćemo birati drugoga. Uključili smo se u procese, a kad Uprava završi analizu onda će nam predstaviti. Ovo su paušalne izjave, jedino Djed Mraz može više nego što su neki akteri priloga danas rekli. Ne može se samo sipati iz rukava 7,5 milijardi kuna. Moram osigurati mir da Uprava napravi analizu, rekao je Horvat.

– Nijedna Vlada nije kontrolirala kamo su išli novci koje su vlade davale brodogradnji. Od 7 članova ako imate jednu ruku možete dobiti informacije u procesu donošenja odluke, a ne da kažete kako niste vidjeli ponude, rekao je Komadina.
Župan Flego je rekao kako se svi nadaju rješenju i da država kao većinski vlasnik i kao država zna strateški što joj treba: IT , brodogradnja, poljoprivreda, turizam itd.

– Smatram da nam treba brodogradnja. Ako i država misli onda me ne zanima tko je strateški partner nego da se ulaže u brodogradilište u Puli koje djeluje već 160 godina. Apeliram da prestanemo s prepucavanjima i gledanjima što je bilo prije. Uljanik je jedino brodogradilište koje nije sanirano državnim novcem i želim da što prije Uprava nađe strateškog partnera koji će dobiti zeleno svjetlo u Bruxellesu. Radnici odlaze, uskoro nećemo imati što restrukturirati. Različitim potporama treba dati vjetar u jedra brodogradnje, smatra Flego.

IZVOR: vijesti.hrt.hr

Novi List_Objave_30_01_19

Novi List_Objave_30_01_19

 

OSTALE NOVOSTI