Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Javni poziv vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku

Suspendiran sindikalni povjerenik i sindikalni predstavnik- Joško FranićNakon ovlasti koje je dobio od Izvršnog odbora Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog  Antun Štivić, dopredsjednik SMH-IS sindikata (SMH-IS), dopredsjednik SMH-IS-a javno je 22.12.2013. godine pozvao vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka da vrati na posao suspendirane radnike i članove sindikata, te da nakon Božića zajedno sa sindikatom riješi probleme, u obostranom interesu.

Nakon višetjednog iščekivanja povrata na radna mjesta suspendiranih radnika i sindikalnog predstavnika, dopredsjednik toga sindikata ističe da je komunikacija putem medija postala jedini mogući put jer Debeljak na sve moguće načine odbija sastati se sa predstavnicima Sindikata.
Ne dođe li skoro do pomaka u Brodosplitu, Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat u  priopćenju najavljuje kako će o kršenju radničkih prava izvijestiti institucije Europske unije, te zatražiti pomoć Međunarodne sindikalne konfederacije koja, kako ističe, već prati poštivanje radničkih prava u Brodosplitu. Sindikat ističe i da je sindikalni povjerenik SMH-IS-a u Brodosplitu suspendiran, te mu poslodavac, suprotno Zakonu o radu, onemogućava normalno sindikalno djelovanje.
“Uvjeren sam da će do toga ipak doći jer je u obostranom interesu, kako Vas kao vlasnika Brodosplita tako i mene kao dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata. Siguran sam kako dijelimo isto mišljenje da socijalni dijalog u Brodosplitu nema alternative. Na to, i Vas i nas obvezuju međunarodni propisi i hrvatski zakoni budući je Hrvatska članica Europske unije i međunarodnih sindikalnih asocijacija, a poštivanje ratificiranih konvencija Međunarodne organizacije rada obveza su i države i poslodavaca i sindikata.

Kršenje međunarodnih standarda rada, uvjeren sam, neće se dopustiti u novoj članici Europske unije”, kaže u Priopćenju dopredsjednik Antun Štivić. Nakon višetjednog iščekivanja povrata na radna mjesta suspendiranih radnika, potpredsjednik toga sindikata Antun Štivić ističe da je komunikacija putem medija postala jedini mogući put jer Debeljak na sve moguće načine odbija da se sastane sa predstavnicima Sindikata., podsjećajući Debeljaka i na rezultate razgovora koji su vođeni uz posredovanje predsjednika Ive Josipovića.

Više iz medija: dnevnik.hr ; vecernji.hr ; 24sata.hr

OSTALE NOVOSTI

One comment

Comments are closed.