Loading...
Vijesti

Konferencija IGM-a i SMH održava se od 12. do 14. listopada 2005. g. u Stubičkim Toplicama

Dana 12. listopada 2005. g. počela je sa radom trodnevna međunarodna Konferencija o temi “Iskustva sindikata u “spašavanju” radnih mjesta nakon i u tijeku restrukturiranja, privatizacije i sanacije.”

Sudionici Konferencije su sindikalni čelnici SMH, stručnjaci s područja prava i ekonomije SSSH, te predstavnici udruga poslodavaca – udruge za metalnu i elektroindustriju.

Uvodničari  su ugledni stručnjaci iz tog područja iz Njemačke, Joakim Töppel član predsjedništva Sindikata metalaca Njemačke (IGM), Savjetnik u Vladi Saske g. dr. Peter Kronenberger sa suradnicima, te sa Hrvatske strane dr. Ljubo Jurčić  profesor na Ekonomskom fakultetu, mr. Vitomir Begović  Predstojnik vladinog ureda za socijalno partnerstvo, te Predsjednik SMH Ivo Marjanović.

Sudionici Konferencije su članovi Izvršnog odbora SMH, regionalni povjerenici SMH, koordinatori SMH u sustavima Končar Elektroindustrije d.d., Elka kabeli d.o.o. i Đuro Đaković d.d.

Njemački sindikat metalaca IGM i Sindikat metalaca Hrvatske uz potporu Zaklade “Friedrich Ebert” , a sukladno dogovoru iz Dresdena od 06.11.2004. godine, organizirali su na temelju iskustava iz Istočne Njemačke ovu Konferenciju kao podršku Sindikatu metalaca Hrvatske na putu u Europsku uniju, o temi:

“Iskustva o ulozi sindikata u brizi za poduzeća u procesu sanacije, restrukturiranja i privatizacije  u  metalskoj industriji”

Program rada Konferencije

Srijeda, 12. listopada 2005.g.

 1. „Europski model socijalne države i izazovi socijalnog dijaloga za politiku i socijalne partnere u procesu europskih integracija.“
  (Uloga i odgovornost sindikata u oblikovanju europskog socijalnog prostora) Frank Hantke, Zaklada -“Friedrich Ebert” za Jugoistočnu Europu
 1. „Socijalni dijalog kao bitna osnova za rješavanje problema vođeno interesom –procjena i utvrđivanje potreba za djelovanjem u članicama EU iz srednje i istočne Europe.”
  Rainer Girndt, projektni savjetnik FES-a 
 2. “Proces transformacije i oblikovanje post transformacije u istočnoj Njemačkoj s aspekta gospodarske revitalizacije i konkurentnosti, između ostaloga kroz inovativna i kooperativna rješenja problema.”
  dr. Peter Kronenberger, gospodarski savjetnik Sasko državno Ministarstvo gospodarstva i rada

Četvrtak, 13. listopada 2005.g.

 1. Stanje, iskustvo i rezultati privatizacije, restrukturiranja i sanacije hrvatskog gospodarstva.”
  Prof. dr Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
 2. Stanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, partneri u socijalnom dijalogu te uloga socijalnog dijaloga u restrukturiranju, privatizaciji i saniranju u Hrvatskoj.”
  mr. Vitomir Begović, Predstojnik vladinog ureda za socijalno partnerstvo
 3. “Uloga sindikata kao socijalnog partnera u osiguranju stabilnosti tvrtke u restrukturiranju, sanaciji i privatizaciji tvrtke.”
  Ivo Marjanović, predsjednik SMH       

Petak, 14. listopada 2005.g

 1. “Sindikalna politika u poduzećima u uvjetima restrukturiranja, privatizacije te stečaja poduzeća pri sve težim sukobima interesa.”
  Klaus Gelfert, opunomoćenik IG Metalla Dresden
 2. “Prezentacija praktičnog instrumenta tržišta rada u fazama transformacije/post transformacije na primjeru  D-S-A-GmbH Dresden.”
  Gerald  Svarovsky, direktor tvrtke
 3. “Sindikalno djelovanje u procesu međunarodne podjele rada (globalizacija) kako bi se postigla fer konkurentnost, demokratski radni odnosi i socijalna participacija.“
  Joachim Töppel, IG Metall
 4. „Okvirni uvjeti za gospodarski i socijalni razvoj na putu u Europsku uniju.“(Iskustva i poticaji)
  dr. Peter Kronenberger, gospodarski savjetnik SMWA

OSTALE NOVOSTI