Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije gostovao predsjednik SMH-IS

SJEDNICA GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA KARLOVAČKE ŽUPANIJE ODRŽANA JE 16.01.2013. G. U HGK ŽUPANIJSKOJ KOMORI KARLOVAC

Tematska sjednica  sa jednom temom « Gospodarsko stanje  Karlovačke županiji»

20130116_120426Nazočni na sjednici članovi GSV, gradonačelnici i dogradonačelnici gradova, predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević i regionalni povjerenik Dragutin Vuljanić i sredstva javnog priopćavanja.

Sjednicu je otvorio predsjednik GSV Ivan Banjavčić koji je na funkciji do župana, a prezentaciju stanja gospodarstva iznio je predsjednik HGK-Županijske komore dr .Zlatko Kuzman.

Karlovačka županija za razliku od hrvatskih podataka bilježi blagi rast izvoza, pa je i udio prihoda ostvaren u izvozu u posljednjih pet godina, dakle tijekom krize, porastao sa 16 na 20 posto. Iz toga je vidljivo da su sve dobre stvari u gospodarstvu nastale na rezultatima na stranim tržištima. To je uspjeh velikih tvrtki koje su ostvarile dobre poslovne rezultate i one su bile predvodnice. Utrku sa svjetskom krizom koju vodimo već pet godina su vrlo teško podnosile male i srednje tvrtke, a najteže obrtnici, te se dogodilo da po prvi put sa svojim nepodmirenim obvezama su obrtnici premašili velika poduzeća i to je glavni razlog što imamo veći broj nezaposlenosti nego prije. Karlovačka županija i dalje u odnosu na Hrvatsku jedna je od rijetkih koja ima veći izvoz nego uvoz, a najznačajniji izvoznici su Alstom Hrvatska, HS Produkt, Karlovačka pivovara, Kelteks, Kaplast, PPK, Univeld strojevi. 20130116_120438

Regionalni povjerenik SMH-IS Dragutin Vuljanić, osvrnuo se upravo na probleme malih i srednjih tvrtki kao i obrtnika koji su pred pet godina promovirani kao glavni pokretači većeg gospodarskog rasta i stabilnosti. Danas su na rubu propasti, te su primanja tim radnicima vrlo niska i sigurnost zaposlenosti svakim danom ne izvjesna. Vrlo je vjerojatno da će se u narednom periodu drastično povećati broj nezaposlenih što iz sektora proizvodnje a tako i iz uslužne djelatnosti.

U Karlovačkoj županiji prosječna neto plaća iznosi 4.295 kuna, a što je ispod državnog prosjeka koji je trenutačno 4.703 kune.

Gost sjednice Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS, upozorio je da će do 1.07.2013.g. do ulaska u EU u hrvatskim tvrtkama biti čistilište i da bi lako mogla preći brojku od 400 tisuća nezaposlenih, te pozvao sve mjerodavne da svi skupa radimo kako se to ne bi dogodilo.

Svi bi se trebali aktivnije uključiti u spašavanje tvrtki koje su u problemima, jer inače nemamo šanse da preživimo ulazak u EU.

Povjerenik SSSH ureda Karlovac Nikola Badovinac istaknuo je da su mjere za zapošljavanje osim javnih radova nedovoljne za bilo kakovo ozbiljno zapošljavanje, te se nada da će ulaskom u EU biti mogućnosti za kvalitetnije investicije i zapošljavanje.

20130116_105947 Gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić istaknula je da je lokalna uprava učinila dosta po pitanju komunalnih opremanja poslovni zona, ali da nema ozbiljnih investitora.

Na samom kraju je zaključeno da nema izrađene i donesene strategije na državnoj razini za gospodarstvo, te se stalno rade neke nove prilagodbe koje očito nisu i ne mogu biti veliki i stabilni gospodarski rast.

OSTALE NOVOSTI