Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Najava štrajka za društva u Grupaciji Đuro Đaković

Radnici Đure Đakovića izašli su na ulice, traže plaće za listopad

Odluka-o-najvi-štrajka-ĐĐ-Grupa-10.2019

Odluka-o-najvi-štrajka-ĐĐ-Specijalna-vozila-_10.2019

Odluka-o-najvi-štrajka-ĐĐ-Industrijska-rješenja-10.2019

U organiziranoj koloni iz kruga Đure Đakovića doli su na Korzo, glavni slavonskobrodski trg, a odatle su otišli pred Upravnu zgradu Brodsko posavske županije. Došli su od Danijela Marušića (HDZ), župana i Pere Ćosića (HDZ), predsjednika županijske Skupštine, te nekolicine vijećnika Skupštine tražiti odgovor kada će plaća za listopad, i kakva im je sudbina u budućnosti.

Obratio im se župan Marušić, a potom i Pero Ćosić, no, s njihovim riječima nisu bili zadovoljni. Marušić je rekao da će u ponedjeljak u Slavonski Brod doći ministar Darko Horvat, na što su radnici rekli da ako ne donosi rješenje, ne treba dolaziti. Neki od radnika burno su reagirali na obraćanje Pere Ćosića, predsjednika županijske Skupštine koji im je govorio o povijesti onoga što je do sada skupština poduzimala, a i on osobno kao saborski zastupnik.

Radnici su rekli da ih to ne zanima, već samo to hoće li biti plaće za listopad, jer Božić je na pragu i oni ne znaju što će dati svojoj djeci. Dakako ih je zanimalo i to kakva je njihova daljnja sudbina, jer nemaju namjeru na ovaj način tražiti svaku plaću.

– Očito je došlo vrijeme da netko ode, a to bi mogli biti vi u županiji – povikao je jedan od radnika, dodajući kako je njemu i njegovim radnim kolegama svega dosta.

Radnici koji su došli pred Upravnu zgradu Brodsko posavske županije posebno su pozdravili brodske učitelje koji su im došli dati podršku. Nakon što nisu dobili odgovore koji su ih zadovoljili, dogovorili su se da svaki dan izlaze u grad na prosvjednu šetnju. Nakon toga zajedno s učiteljima napravili su pet krugova prosvjedne šetnje na raskrižju u centru grada. Otišli su u proizvodne hale i nastavili štrajk.

Potpora radnicima Đure Đakovića i učiteljima koji su u štrajku izostala je od strane Brođana, kao da ih to ne zanima.

Cijela Uprava dala otkaze

Inače, u ponedjeljak je ostavku dala cijela Uprava Đure Đakovića. Članovi Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila – Bartol Jerković, predsjednik Uprave, i Darko Grbac, član Uprave, podnijeli su ostavke na navedene dužnosti, a koje stupaju na snagu 12. prosinca 2019. godine, do kada će Nadzorni odbor imenovati novu Upravu, navodi se u objavi Đuro Đaković grupe, u čijem je većinskom vlasništvu i tvrtka ĐĐ Specijalna vozila. 

U objavi putem Zagrebačke burze se uz ostalo prenosi kako su članovi Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila u obrazloženju naveli kako su, nakon što je utvrđen problem s izostankom nastavka financiranja proizvodnje vagona, uslijed čega je tvrtka došla u tešku situaciju u realizaciji aktivnih ugovora, Uprava odmah pokušala naći novo rješenje za osiguranje kreditnog okvira za samoodrživo financiranje proizvodnje koja je ugovorena i koja osigurava punu zaposlenost u narednih 18 mjeseci.

“Suočena s izostankom generalnog rješenja financiranja aktivne i ugovorene proizvodnje, Uprava je u rujnu razradila nekoliko modela za među-financiranje dovršetka preko 100 vagona u visokim fazama proizvodnje, s povratom kredita za među-financiranje do kraja 2019. godine, kao premoštenje do realizacije kreditnog okvira. Niti nakon višemjesečnih intenzivnih aktivnosti nije pronađeno odgovarajuće rješenje, a društvo je po prvi put nakon 15 godina došlo u situaciju da ne može isplatiti plaću te da ima blokirane poslovne račune”, ističe se u obrazloženju ostavke članova Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila.

Dodaje se i kako ta tvrtka postaje sve izloženije odlasku radnika, ne samo deficitarnih proizvodnih struka nego i inženjerskog te upravljačkog osoblja, uz stalno prisutnu opasnost od raskidanja ugovora od strane prvorazrednih kupaca iz EU zemalja.

“Ocjenjujući da je društvo u vrlo kritičnoj situaciji koju ova Uprava ne može sama riješiti, a ne želeći biti preprekom za bilo koji daljnji proces preustroja, Uprava je donijela odluku o ostavci”, prenosi se u objavi, uz najavu da će Nadzorni odbor do 12. prosinca 2019. godine imenovati novu Upravu. 

Inače, stanje u Đuro Đaković grupi i članicama te tvrtke i nadalje je loše, a od sredine studenoga računi su ponovno u blokadi.

Račun Đuro Đaković grupe je bio blokiran od 30. listopada do 8. studenoga, a zbog neisplate plaća za rujan radnici su bili u štrajku od 24. listopada do 11. studenoga. 

Nakon deblokade računa i nakon što su svim radnicima isplaćene plaće. radnici su 12. studenoga prekinuli štrajk i nastavili raditi.

No, nedugo nakon toga, 14. studenoga poslovni računi Đure Đaković grupe su ponovno blokirani. 

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku, obrazlažući da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema –  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, naveo je Bogdanović u obrazloženju ostavke.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je početkom mjeseca izjavio kako se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a.

Izvor: 24 sata

OSTALE NOVOSTI