Loading...
Vijesti

Nema jasne gospodarske strategije

Rijeka,7. prosinca 2010.- Rijetki su skupovi na kojima poslodavci, obrtnici, gospodarstvenici, predstavnici njihovih udruga i sindikata, partnerski i ravnopravno raspravljaju o stanju u gospodarstvu u svojoj sredini, a k tome predlažu i mjere! Takav je skup jučer održan u Rijeci, u hotelu „Bonavia“, a zajedno su ga organizirali Teritorijalni ured SSSH, Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Rijeka i Hrvatska udruga poslodavaca- Regionalni ured Rijeka. Tema je bila stanje gospodarstva u Primorsko-goranskoj županiji.
-Mnogo je razloga za zabrinutost u Primorsko-goranskoj županiji, kazala je u uvodu Jadranka Tomašić, teritorijalna povjerenica SSSH, spominjući kako nezaposlenost u Primorsko-goranskoj županiji raste brže nego u drugim dijelovima Hrvatske. U odnosu na listopad prošle godine povećana je 15,6 posto. Prosječna plaća je za 6 posto manja od državnog prosjeka i apsurd je da 93 posto realnog sektora ima manju plaću od prosječne!
Ovaj okrugli stol sa stajališta HGK-a i naših članica najvažniju ulogu ima u tome da ponovno aktualizira različite prijedloge, inicijative i moguća rješenja i to iz prve ruke, iz samih tvrtki, a sve sa svrhom ublažavanja situacije u kojoj se našao ponajprije realni sektor- kazao je Vinko Mičetić, predsjednik HGK-a Rijeka.

Sudjelujući u raspravi predsjednik SSSH Mladen Novosel govorio je o sindikalnim ciljevima, ponajprije zaštiti životnog standarda radnika, isplati plaća svim radnicima, jer oko 70.000 ih radi, a ne prima plaću, sindikalnoj košarici, teškom položaju umirovljenika, stvaranju uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i povećanju zaposlenosti, borbi protiv rada na crno…Regionalni povjerenik SMH-IS Branko Kužet, kao i sindikalni povjerenik u 3. maju Juraj Šoljić svoje su sudjelovanje u raspravi ponajprije usmjerili problematici brodogradnje i samoga brodogradilišta , o čemu, suglasili su se sudionici, treba organizirati poseban „okrugli stol“ jer to je jedini veliki sustav koji je opstao na riječkome području i koji, rečeno je za „okruglim stolom“ – mora opstati! Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske, govorio je o stanju i perspektivama u graditeljskoj djelatnosti. Okupljeni poduzetnici ukazali su pak kako se ponovno nije odazvao nitko od onih koji u Hrvatskom saboru dižu ruke za zakone koji su doveli do aktualnog stanja. Mnogi su naglašavali kako bi PDV trebalo plaćati po naplaćenoj fakturi! Spomenuto je kako dio proizvodnje odlazi u Srbiju gdje su povoljniji uvjeti. Suglasje je postignuto u konstataciji kako u Hrvatskoj nema strateškog dokumenta razvitka realnog sektora. Navodno, čulo se, postoje dokumenti struke, ali ih je „politika zatvorila u ladice“. Zaključeno je kako kreatore gospodarske politike treba obavijestiti o nužnosti ukidanja birokratskih i zakonskih prepreka u novim ulaganjima, problemu evidentiranja prisutnosti na radu, (ne)isplati plaća i nelikvidnosti, zaštiti domaće proizvodnje, da banke budu partneri na ovakvim skupovima i da dijele sudbinu, poticanju izvoza, očuvanju brodograđevne industrije…ali i boljoj suradnji sindikata, HUP-a, HGK-a i Obrtničke komore.

OSTALE NOVOSTI