Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Održan je drugi sastanak u procesu mirenja u 3. MAJ TIBO radi neisplate plaća za travanj, svibanj i lipanj ove godine

tibo3Danas 12.08.2015.g. održan je u Rijeci  drugi sastanak u procesu mirenja u društvu 3.MAJ TIBO radi neisplate plaća za travanj, svibanj i lipanj 2015. i sudbine društva koje je sredinom 2013. izdvojeno iz sustava BI 3.MAJ d.d. Na sastanku, SMH-IS su predstavljali Željko Bilić, glavni sindikalni povjerenik Podružnice 3.MAJ TIBO i Juraj Šoljić, zamjenik regionalnog povjerenika Regije primorsko-goranske SMH-IS. Uprava će u idućih nekoliko dana pokušati pronaći rješenje oko isplate plaća te će se unutar desetak dana dobiti i informacija oko dokapitalizacije društva uz privatizaciju.

Predstavnici sindikata ponovili su da se rješenje za TIBO mora pronaći s obzirom da postoji obaveza Vlade RH u procesu restrukturiranja i privatizacije bivših društva iz Grupacije 3.MAJ, te se traži hitno pronalaženje financijskih sredstava za isplatu zaostalih plaća: Proces mirenja nastavlja se idući tjedan za kad je zakazan novi sastanak, a nakon što Uprava održi niz sastanaka s sadašnjim partnerima.

Prisjetimo se i prethodnih događanja:

Dana 21.07.2015. drugi (manjinski) sindikat je prekinuo štrajk u društvu 3.MAJ TIBO koji je trajao preko mjesec dana iako nisu ispunjeni niti osnovni zahtjevi s kojima se je i krenulo u organizaciju štrajka, a to je isplata barem dvije plaće. Štrajk je prekinut iako nisu dobivena nikakva jamstva kad će se zaostale plaće isplatiti. Na samom Skupu radnika 22.07.2015. taj sindikat i Uprava traže da se radnici odluče između dva prijedloga dali će nastaviti proizvodnju bez plaće ili da se aktivnosti nastavljaju, a ukoliko se nastavljaju sva odgovornost se prebacuje na same radnike.

Predložena rješenja izazvala su negodovanje radnika te je zatraženo da se sindikalne aktivnosti nastave, mada je drugi sindikat donio odluku o prestanku svih štrajkaških aktivnosti što je protivno volji radnika.

Takvi prijedlozi su za SMH-IS neprihvatljivi, bez plaće nema rada, a za opstojnost društva ćemo se zajedno s radnicima boriti što su i sami radnici reagirajući i predlagali.

Predstavnici SMH-IS-a na skupu su odmah podržali zahtjeve radnika za isplatom plaće i nastavku borbe za opstojnost tvrtke, a posebice se naglasilo da bez plaće nema niti rada, te su sukladno zakonskoj proceduri pokrenuli aktivnosti oko izjašnjavanja radnika podržavaju li ulazak u industrijske akcije i sindikalne aktivnosti koje će provesti SMH-IS.mirenje tibo1

 

OSTALE NOVOSTI