Loading...
Sekcija ženaVijesti

Održana je osma konferencija Mreže sekcija žena metalaca Jugoistočne regije

Od 17.-19.10.2016. godine u Andrevlju u Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine  je održana osma po redu konferencija Mreže sekcija žena metalaca Jugoistočne regije

sam_3148U okviru aktivnosti Mreže sekcija žena sindikata metalaca Jugoistočne regije, a uz potporu Zaklade „Friedrich Ebert“ – Regionalnog  projekta za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj regiji organiziran je i održao se seminar-konferencija za predstavnice sekcija žena o temi: „Zaštitni mehanizmi u nacionalnom zakonodavstvu iz područja radnih odnosa, socijalne zaštite i sigurnosti na radu za radnice u industrijama u kojima su pretežno zaposleni radnici muškog spola“. Uvodno su o ovoj globalnoj temi govorile: Mare Ančeva, SIER Makedonija, Vesna Mlinarić, SMH-IS i Maja Ilić, načelnica u Inspektoratu rada Srbije.

Podteme ovoga skupa su bile koncentrirane kako na prava radnica za vrijeme porodnog dopusta, rodiljnog dopusta i zaštite radnica od otkaza ugovora o radu na porodnom i rodiljnom dopustu tako i na prava za ostvarivanje naknada za vrijeme bolovanja, porodnog i rodiljnog dopusta kao i u drugim slučajevima. Osim toga raspravljalo se i o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu i o ovlasti inspektora rada kad se provodi nadzor nad zakonitošću i primjeni važećih propisa. sam_3139

Zaključeno je da će se ovaj oblik obrazovanja nastaviti i u idućim godinama, a do idućeg seminara kolati će međusobne informacije o dobrim i lošim praksama vezano za radno-pravni status  žena na tržištu rada. Takav obli rada zapravo je i svojstven razvijenoj Mreži sekcija žena.

U radu ovoga seminara sudjelovale su predstavnice sekcija žena iz Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Hrvatske. Sudionice iz drugih pozvanih država a predstavnice sekcija žena sindikata metalaca nisu mogle biti prisutne radi bolesti ili provođenja sindikalnih akcija koje su u tijeku.

Iz SMH-IS sudjelovale su Ljubica Horvat, predsjednica Sekcije žena i njena zamjenica Danka Abramović.

 

sam_3159

OSTALE NOVOSTI