Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Održana je sjednica Regionalnog povjereništva Regije Dalmacija, sjednica Izvršnog odbora GOS-a i sjednica Odbora hrvatske brodogradnje SMH-IS

Split,13.travnja 2018. godine. U Splitu su u Teritorijalnom povjereništvu SSSH održane sjednice Regionalnog povjereništva Regije Dalmacija, Izvršnog odbora GOS-a i Odbora hrvatske brodogradnje SMHIS. Regionalno povjereništvo raspravljalo je uobičajene točke dnevnog reda i to: Gospodarsko stanje kod poslodavaca kod kojih SMH-IS ima učlanjeno članstvo i Pripreme za 7. Kongres SMH-IS. Iz rasprave je posebno važno naglasiti da sindikalne podružnice koje djeluju na regiji imaju najmanji postotak učlanjenosti u odnosu na broj zaposlenih koje zapošljava pojedini poslodavac, najmanji broj sklopljenih kolektivnih ugovora kojima su regulirana prava radnika i poslodavca. Dio poslodavaca također na ovom području krše Konvencije Međunarodne organizacije rada o slobodi učlanjivanja, o pravu na potpunu informaciju radničkih predstavnika i radnika itd. Za konstatirati je da na razini te regije nema socijalnog dijaloga između radnika i njihovih predstavnika i poslodavaca koji djeluju na tom području. Ipak ima i po koji svijetli primjer pa su takvi primjeri izuzeti iz prethodno navedenih konstatacija.

Izvršni odbor GOS-a je usvojio nekoliko odluka iz područja ovlasti.

 Odbor hrvatske brodogradnje dogovorio je daljnje aktivnosti vezane uz najavljene procese restrukturiranja brodogradnje, nepoštivanje kolektivnog ugovora u primjerice Brodotrogiru i nemogućnost započinjanja pregovora prema izdanim punomoćima pregovaračkom odboru sindikata u tom brodogradilištu.

 

OSTALE NOVOSTI