Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeVijesti

OHB TRAŽI IZVJEŠĆE O BRODOGRADNJI Hitno tražimo sjednicu Povjerenstava, kako bi nas se upoznalo s promjenama u planovima restrukturiranja.

Dana  03. kolovoza 2011. godine Odbor hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat je na konferenciji za novinare u Splitu izrazilo nezadovoljstvo što ih se do sada nije upoznalo sa sadržajem programa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta te je zatražilo od Vlade da ih o tomu žurno izvijesti jer, kako ocjenjuju, prijeti opasnost od neuspjeha tih programa.

Smatramo da kao sindikalni predstavnici, socijalni partneri i članovi Povjerenstava imamo pravo znati kad će se planovi koje je prihvatila EK početi provoditi. Želimo se točno upoznati sa sadržajem jer su se neke točke u međuvremenu mijenjale. Neslužbeno smo doznali za informaciju da je od strane EK zahtjevan ˝master plan˝ objedinjavanja tri brodogradilišta kao i  projekciju racionalizacije u pojedinim sektorima, a o tome nemamo službene podatke kao članovi Povjerenstva. Nemamo nikakvog  pisanog dokaza da je Komisija odobrila planove, a istodobno ostajemo bez posla. Hitno tražimo sjednicu Povjerenstava, kako bi nas se upoznalo s promjenama u planovima restrukturiranja.
Isto tako, čekajući da se iskristalizira tko je što rekao, a tko mislio, OHB traži od Vlade RH davanje poslova gradnje brodova za potrebe obalne straže kroz natječaj koji će biti nadasve transparentan i na osnovama tržišnog natjecanja, uz sudjelovanje sindikalnih predstavnika u radu povjerenstva koje će sačinjavati i vrednovati kriterije, ali i participirati pri odabiru samih izvođača u hrvatskim brodogradilištima, rekao je Juraj Šoljić, predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje i Glavni povjerenik SMH 3.maja.

Nažalost, nitko ne zna kako programi izgledaju, koliko novaca će koštati i tko će to sve platiti, koliki je eventualni višak radnika. U ovakvoj situaciji mi ih ne možemo naslijepo podržati, čini mi se da će se idućih mjeseci političari više baviti izborima i godišnjim odmorima, a manje našim stvarnim problemima. To bi bila katastrofa za sve nas’, upozorio je Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.
Tražimo da se hitno stave karte na stol i da se konačno objavi sve što je dogovoreno s Europskom komisijom! Također, zahtijevamo da ponovno profunkcioniraju povjerenstva koja su odabirala najpovoljnije ponude za kupnju brodogradilišta i da ona budu zadužena za ocjenu provođenja programa restrukturiranja’ u ime Vlade.
Još prije pet mjeseci iz Vlade su tvrdili da će se programi restrukturiranja objaviti nakon što dobiju potvrdu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, no ova institucija u međuvremenu je izdala tek ‘preliminarno rješenje’ za koje nitko u hrvatskim brodogradilištima ne zna što točno predstavlja. Tražimo od Vlade da najkasnije do kraja kolovoza ove godine sazove sastanak povjerenstava za praćenje procesa privatizacije brodogradilišta, te da nam se predoče sadržaji programa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, rekao je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske

U Brodotrogiru je krajnje ozbiljno stanje, prvi proizvodni procesi gradnje broda – predobrada, ostaju bez posla za otprilike dva mjeseca zbog nemogućnosti ugovaranja novih poslova što brodogradilište tjera u nove gubitke, rekao je Slavko Bilota, Regionalni povjerenik SMH za Dalmaciji i Glavni povjerenik SMH za Brodotrogir.

Povjerenstvo za praćenje privatizacije Brodosplita se zadnji put sastalo u kolovozu lani, uopće nemamo službenih informacija o tome ima li tvrtka DIV financijske snage preuzeti Brodosplit, osim da im je rok za preuzimanje produžen do kraja godine. Bulk za “Jadroplov” se počeo raditi. Od 700 ljudi na čekanju dio se počeo vraćati u škver. Potpisani su ugovori za unikatne brodove, poput brodova za opskrbu vjetrenjača i “heavy lift“, rekao je Joško Franić, Glavni povjerenik SMH za Brodosplit.

PISMO VLADI

U nastavku pročitajte, ako već niste, i članak novinarke Slobodne dalmacije Snježane Dukić!

 

OSTALE NOVOSTI