Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

OLT Osijek neće u stečaj


OLT-Osijek-1 U Zagrebu je 25.03.2014. godine u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan sastanak na kojem su raspravljeni novonastali problemi vezani uz predstečajnu nagodbu u  trgovačkom društvu OLT Osijek. 
Na tom sastanku je iznijeto da je Uprava učinila sve što se tiče plana restrukturiranja, te je napravila i dogovorila plan financijskog nskog sustava održan sastanak na kojem su raspravljeni novonastali problemi vezani uz predstečajnu nagodbu u  trgovačkom društvu OLT Osijek. Na sastanku su bili prisutni Vedran Dragičević predsjednik SMH-IS, Frano Kopić teritorijalni povjerenik SSSH, Pavle Krmpota glavniOLT-ulaz  sindikalni povjerenik sindikalne podružnice OLT Osijek, Damir Cicvarić član povjereništva 

OLT u Ministarsrvu-1

sindikalne podružnice OLT Osijek, drugi član Uprave Darko Marković, ministar Mirando Mrsić sa suradnicima koji je i organizirao i vodio ovaj sastanak, te predstavnici Ministarstva financija – Porezne uprave RH.  Predstavnici SMH-IS i Uprave izvijestili su prisutne o tijeku događanja. Još 18.03.2014.godine u prostorijama OLT Osijek održan je sastanak s vlasnicima i Upravom OLT  Osijek, povjerenikom predstečajne nagodbe koji su pozvali predstavnike sindikata u društvu i medije da ih informiraju o odlukama sa zadnjeg ročišta o pred

stečajnoj nagodbi OLT Osijeka.

OLT u Ministarstvu

restrukturiranja OLT Osijeka za predstečajnu nagodbu. Na  zadnjem ročištu održanom 17.03.2014.godine predstavnici Porezne uprave RH kao najveći vjerovnici (96%) nisu podržali taj plan i time zapravo gurnuli OLT i 83 radnika u stečaj. Nekoliko puta je rečeno kako su sve prethodno dogovorili i da ih je postupak Porezne uprave doslovce šokirao. Na tom stanku je zatražen sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kako bi se obrazložili razlozi neprihvaćanja plana restrukturiranja, a što je razlog otvaranja stečaja nad OLT-om.

Razlog što je Porezna uprava  odbila ponuđeni plan restrukturiranja je što je u plan uključeno preko 3 milijuna kuna potraživanja radnika, a radnička potraživanja nisu predmet predstečajne nagodbe. U financijskom dijelu od države odnosno Porezne uprave se tražilo da se odreknu kamata u cijelosti i glavnice u 70%-tnom dijelu što je naravno bilo neprihvatljivo. Obzirom da  plan restrukturiranja nije prihvaćen, a rokovi su istekli FINA je odmah blokirala račun OLT i onemogućila daljnje poslovanje. Na takvu odluku FINE se žalila Porezna uprava, a rok za rješavanja žalbe je 8 dana, te ističe idući tjedan. Žalba  će vjerojatno, po riječima ministra biti prihvaćena, država je omogućila da se još jednom rasprave i dogovore svi detalji oko nastalih problema u predstečajnoj nagodbi OLT-a.

Vjerojatno je da OLT neće otići u stečaj i da će država učiniti sve da se zadrži tvrtka i 83 radna mjesta. Stiče se dojam da Uprava društva nije dobro napravila svoj dio posla i da namjere Uprave nisu bile spasiti  83 radna mjesta. Na stranicama FINE pratiti će se  kako će završiti uložena žalba i ako se pruži mogućnost ponovne rasprave o OLT-u potrebno je da se SMH-IS aktivnije uključi u pronalaženju zajedničkih rješenja. Spremnost da pomogne u rješavanju sudbine OLT-a pokazao je i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić. 

OSTALE NOVOSTI