Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Podružnica SMH-IS u BI 3.MAJ-u protiv provedbe plana smanjenja zaposlenih za 5 posto!

Temeljem provedbi zaključak Vlade RH sa sjednice od 28. svibnja 2010. godine s naglaskom na donošenje plana smanjenja zaposlenih za 5 posto u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu i javnim ustanovama.
Podružnica SMH-IS BI 3.MAJ je na sastanku s Upravom zatražila odgovore o provedbi zaključaka Vlade RH.Na sastanku je navedeno da su se samom provedbom Odluke u Društvu iskristalizirala dva pitanja:

-prvo, zašto o tome, što se izvode razni razgovori s radnicima u brodogradilištu, nisu upoznati sindikati,

-te drugo, zašto o svemu nisu izvješteni članovi NO, pa time i predstavnici radnika u NO-ima jer se baš uprave i nadzorni odbori, nedvojbeno, zadužuje da obave sve pripremne radnje i odrede jasni kriteriji i izrade detaljne analize učinaka smanjenja 5 posto zaposlenih u zadanom roku od 60 dana, te da se u roku od 120 dana donesu i usvoje planovi zbrinjavanja viška radnika koji će biti obuhvaćeni smanjenjem broja kao i da izvještavaju resorna ministarstva o provedbi mjere jednom mjesečno.
Podružnica SMH-IS BI 3.MAJ d.d. je podsjetila Upravu da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 11. veljače 2010. godine donijela odluku o utvrđenju obveznih uvjeta javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva Brodograđevna industrija 3. Maj d.d., Rijeka, pod posebnim uvjetima ali i da je u Hrvatski fond za privatizaciju pristiglom ponudom za kupnjom dionica društva Brodograđevna industrija 3. Maj d.d., Rijeka,19. svibnja 2010. godine produžen rok do kad se BI 3.MAJ d.d. iako u većinskom vlasništvu države izuzima iz mjera gospodarskog oporavka i racionalizacije troškova Republike Hrvatske.
Podružnica SMH-IS BI 3.MAJ d.d.je podsjetila da i 3.MAJ, kao i ostala brodogradilišta, ukoliko se ne pristigla ponuda za kupnju škvera ne prihvati, mora provesti pravo restrukturiranje (Plan B), stoga je predloženo da, a kako se ne bi ugrozila i procjena Planova restrukturiranja u EK i AZTN, da se navedena provedba donošenja plana smanjenja i zbrinjavanja zaposlenih za 5 posto u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu i javnim ustanovama, odgodi, jer se za brodogradnju očekuje provedba pravog restrukturiranja prema Planovima odobrenim od strane AZTN i EK, a ne ovo ˝kozmetičko uljepšavanje˝.
Višak radnika, ako se iskaže, mora se zbrinuti propisanom procedurom i za to primjerenom otpremninom, a za što u ovom trenutku ne vjerujemo da brodogradilište ima financijska sredstva izjavilo je Povjereništvo podružnice SMH-IS u BI 3.MAJ d.d. Rijeka.

OSTALE NOVOSTI